Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verscherpt toezicht maakt zorg niet beter’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het verscherpte toezicht van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) gaat ten koste van bewoners en personeel. Dat brachten medewerkers van Beweging 3.0 naar voren in een ontmoeting met staatssecretaris Martin van Rijn van VWS.
VanRijnBeweging30_Waardigheidentrots-450.jpg
Staatssecretaris Martin van Rijn luistert naar medewerkers Beweging 3.0 - Foto: VWS/Waardigheid en trots

Van Rijn praat tijdens zijn toer door het land, die hem in twee dagen bij tien verpleeghuiszorglocaties brengt, alleen met medewerkers op de werkvloer en bewoners. Hij lijkt wel een celebrity. Als hij vertrekt uit Lelystad, locatie Laarhof van Coloriet, willen diverse medewerkers en bewoners met hem op de foto. Eerder op de dag, die begon om 08.00, was hij onder meer in IJsselheim. Hij sluit het programma van 18 januari af in Amersfoort, locatie De Lichtenberg van Beweging 3.0. De pers mag bij de ontmoeting met medewerkers zijn, maar niet bij het diner met bewoners. Daarna gaat hij nog meehelpen op de woongroepen.

Personeelsgebrek
Wat geeft de medewerkers het meeste voldoening?, wil Van Rijn weten. ‘Als ik echt aandacht kan geven aan bewoners en een glimlach op hun gezicht zie. Als ik rust creëer door aandacht te geven. Als de bewoners laten merken dat het verpleeghuis hun echte thuis is’, antwoorden diverse medewerkers. Alleen komt zo’n dag met voldoening niet zo veel voor. De medewerkers komen door personeelsgebrek nauwelijks toe aan aandacht geven. Dat laten ze over aan vrijwilligers en familieleden. ‘Het is frustrerend als je bewoners niet kunt geven wat ze verdienen. Ze vragen zo weinig. Soms willen ze dat je alleen maar even bij ze komt zitten’, zegt een vrouw. Het is met te weinig mensen het absoluut noodzakelijke doen, want er zijn veel mensen wegbezuinigd bij Beweging 3.0. ‘Dan ontkom je soms niet aan plasrondes na eten’, merkt een andere medewerker op.

Media en IGZ-lijst
Het steekt hen dat er in de media zo negatief over verpleeghuizen wordt geschreven. Medewerkers krijgen dat te horen op verjaardagsfeestjes en schamen zich. Ze moeten zich verdedigen dat ze bij Beweging 3.0 werken, terwijl het werk in de ouderenzorg voor hen een roeping is. Breed leeft het idee dat de media inzoomen op excessen en die uitvergroten. Zo ontstaat een te negatief beeld van de werkelijkheid. Van Rijn heeft daar zelf ook de hand in gehad, vindt een andere vrouw, door de IGZ-lijst te publiceren. ‘Was het nu echt nodig om dat zo te doen?’, vraagt ze enkele keren aan Van Rijn, kennelijk niet tevreden  met zijn antwoord. ‘Met de IGZ-lijst wilden we in kaart brengen waar het niet goed gaat en het dus beter moet’, antwoordt Van Rijn. ‘Als een onderzoek openbaar wordt, heb je niet altijd in de hand hoe dat gebeurt. De kunst is nu om dit weer naar het positieve te draaien. Er is te weinig aandacht voor zaken die al zijn bereikt in de afgelopen periode.’

Verscherpt toezicht IGZ
Het verscherpte toezicht van de IGZ wordt door de medewerkers als een extra druk ervaren. Ze richten zich krampachtig op zaken waarop de IGZ handhaaft, want die legt alles onder een vergrootglas. ‘Dan meet ik ’s avonds de temperatuur van de koelkast, terwijl ik een bewoner hoor vragen om aandacht. Maar het moet van de Inspectie en als die morgen weer op de stoep staan, dan is het ook weer niet goed als we dat niet in orde hebben’, zegt een medewerker. Bewoners zijn ook niet geholpen met het verscherpte toezicht, want ze krijgen minder aandacht en de zorg wordt er niet beter van, is de teneur. ‘Vindt u dat uw instelling terecht onder verscherpt toezicht valt’, vraagt Van Rijn. Ja, dat begrijpt men wel, want de zorg was niet goed. ‘De IGZ vindt dat de basisveiligheid op orde moet zijn. Tegelijkertijd wil de Inspectie ook zorgprofessionals de ruimte geven om kwaliteit van leven te bieden. Het is zoeken naar de juiste balans daartussen.’

Zorgvastgoed verkopen voor investeren in kwaliteit
Het verscherpte toezicht duurt tot de zomer. De komende tijd komt er meer geld beschikbaar voor investeringen in kwaliteit. Beweging 3.0 heeft voor 16 miljoen euro vastgoed verkocht dat niet meer in gebruik was. ‘Tien miljoen euro wordt gebruikt om de schuldpositie te verbeteren en zes miljoen voor kwaliteit’, zegt voorzitter raad van bestuur Ageeth Ouwehand.

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
>> Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. Niet vreemd natuurlijk. Toezicht is nooit een oplossing, het is een middel dat een variatie aan doelstellingen kan en zou moeten hebben. Helaas wordt er tegenwoordig overdreven veel waarde gehecht aan toezicht (zie ook de hype en overwaardering van governance). Is met name ontstaan toen de overheid terugtrad en men via een omweg toch grip wilde krijgen op de risico's bij 'al die vrijheden en excessen'. Zo blijft iedereen vanwege een foutenmarge van 0,0001% de hele 100% overladen met regels, richtlijnen, controlemechanismen en bureaucratie. Ach, we gaan het een keer doorhebben, beetje bij beetje.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.