Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kwaliteitsinstituut ggz moet Rom doorontwikkelen’

Redacteur Zorgvisie
Rom moet worden doorontwikkeld als kwaliteitsmeting. Daar zijn de vertegenwoordigers van alle partijen in de geestelijke gezondheidszorg het over eens. Ze zijn daarom gestart met de oprichting van een nieuw kwaliteitsinstituut
PsychIQ-400-AdeobeStock.jpg
Foto: AdobeStock

Het instituut wordt opgericht door GGZ Nederland, de LVVP, NVvP, MIND, P3NL, V&VN, Meer GGz en Zorgverzekeraars Nederland. ‘Zorgverleners, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars realiseren zich dat draagvlak onder professionals en patiënten een noodzakelijke voorwaarde is voor een betekenisvol gebruik van Rom’, laat Mariska Siebring, woordvoerder van GGZ Nederland weten. Met het akkoord over de doorontwikkeling van Rom willen de betrokken partijen de regie voor wat betreft de kwaliteitsmeting bij de patiënten en professionals leggen.

Inrichting kwaliteitsinstituut 
Wat het kwaliteitsinstituut precies gaat doen, wordt de komende periode uitgewerkt. Duidelijk is in elk geval dat het per 1 januari 2019 operationeel moet zijn. ‘Het nieuwe kwaliteitsinstituut moet de verschillende ontwikkelingen op het gebied van kwaliteit in de ggz met elkaar verbinden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de zorgstandaarden, intervisiesystemen en indicatoren. Het uitgangspunt daarbij is inbedding in de klinische praktijk’, legt Siebring uit. Ook hierbij vinden de verschillende partijen het vooral belangrijk dat professionals en patiënten in de lead zijn. Hoe het nieuwe instituut zich verhoudt of verbindt met de Stichting Benchmark GGZ, wordt ook nog uitgewerkt. Voor de inrichting van van het nieuwe kwaliteitsinstituut gebruiken de partijen de gezamenlijke kwaliteitsgelden ggz, die vanuit de Agenda Gepast Gebruik en Transparantie beschikbaar worden gesteld.

Benchmarken met Rom
De afgelopen tijd ontstond er veel ophef over Rom als benchmark. De Algemene Rekenkamer stelde in een rapport dat de Rom-gegevens zoals die nu worden aangeleverd niet betrouwbaar genoeg zijn om te kunnen benchmarken. Een groep psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen richtte daarom de groep Stop Rom als Benchmark op en startte en petitie tegen het gebruik van Rom-gegevens als benchmark. De stichting startte daarnaast een kort geding tegen de Stichting Benchmark GGZ, omdat de oprichters vinden dat de Rom-gegevens die de stichting heeft, onrechtmatig zijn verkregen. 

Stoppen met Rom als benchmark 
Menno Oosterhoff, een van de initiatiefnemers van Stop Rom als Benchmark, is gematigd enthousiast over het akkoord dat de partijen hebben ondertekend over de doorontwikkeling van Rom. ‘Het is geweldig dat de regie wordt teruggelegd bij professionals en patiënten, dat zij in de lead zijn’, zegt de psychiater. ‘Het is wat jammer dat ze het zelf niet direct aan de professionals en patiënten hebben laten weten en dat we het dus via internet hebben moeten horen, maar ach.’ Oosterhoff is nog wel benieuwd naar de invulling van het akkoord. ‘Er zijn nog niet veel details bekend, wat betekent het nieuwe kwaliteitsinstituut precies? Ik verlang erg naar wat meer informatie. Maar uit de informatie die er is maak ik op dat ze de Rom-gegevens in elk geval zullen blijven gebruiken om te benchmarken. Wij vonden, en vinden, Rom niet geschikt als benchmark.’

Rom-uitkomsten vergelijken 
Volgens GGZ Nederland kunnen Rom-uitkomsten ook worden ingezet om als professionals en ggz-aanbieders van elkaar te kunnen leren door te vergelijken. ‘Ook zijn de partijen het er over eens dat, op termijn, de Rom-uitkomsten samen met andere informatiebronnen gebruikt kunnen worden om transparantie te bieden richting patiënten en zorgverzekeraars. De regie om dit verder te ontwikkelen ligt bij de professionals en de patiënt.’ 

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.