In 2006 leed een op de vijf zorginstellingen nog verlies. In 2005 schreef een op de tien zorgaanbieders rode cijfers. De negatieve financiële exploitatieresultaten zijn redelijk gelijk over de verschillende zorgsectoren verdeeld. Wel maakt het WFZ zich zorgen over 34 instellingen. Twintig daarvan zijn ziekenhuizen.
Overheid is onduidelijk
Vooral de financiering van nieuwbouw is een probleem. De oorzaak: onzekerheid als gevolg van het overheidsbeleid. Het WFZ ziet de kredietcrisis slechts als een katalysator van de financieringsproblemen. Directeur Herman Bellers: “Duidelijkheid van de overheid is dringend gewenst. We zien dat iedereen kopschuw wordt ten aanzien van investeringen. Omdat je niet weet waar je aan toe bent, weet je niet welke risico’s je loopt, dus weet je niet hoeveel geld je ergens in wilt steken.”
Het wordt erger
De vermogenspositie van zorginstellingen wordt met het jaar ongunstiger. Gemiddeld is de vermogenspositie van deelnemers aan het WFZ vijftien procent. Steeds meer instellingen zitten onder tien of zelfs onder de vijf procent eigen vermogen. Volgens Bellers wordt dit in de toekomst alleen maar erger. “Vroeger hadden we te maken met veel meer vaste kosten. Nog is meer dan de helft van het budget vast, maar het variabele deel wordt wel steeds groter. Bijvoorbeeld als straks het vrije prijssegment voor ziekenhuiszorg weer uitbreidt. Dat maakt instellingen gevoeliger voor verschillen in productie”. Het gevolg is dat het WFZ investeringsplannen indringender bekijkt en minder scheutig is met garantstelling voor grote bedragen.
Waarborgfonds voor de Zorgsector
Het WFZ is een garantiefonds, in 1999 opgericht om zorginstellingen te ondersteunen bij het krijgen van een lening. Zorginstellingen storten geld in de kas van het WFZ en staan zo collectief garant voor elkaar. Omdat het WFZ garant staat voor rente en aflossing, kunnen instellingen goedkoper lenen bij de bank. In totaal staat het fonds garant voor 7,2 miljard euro aan langlopende leningen. Daar zitten leningen bij van 45 jaar. Het WFZ staat ook garant voor 540 miljoen euro aan kortlopende financieringen. Wanneer de risico’s oplopen voor de deelnemende zorginstellingen, kan uiteindelijk ook het WFZ in de problemen komen. (Zorgvisie – Nico van Wijk/Carina van Aartsen)
Lees meer:
Lees ook:
Deelname WFZ groeit met bijna tien procent
Zorgboerderijen bezorgd om financiering
‘Overheid moet meer geld uitgeven aan zorg’
N.a.v. bovenstaand artikel verbaast het mij steeds meer waar de reacties blijven van o.a. Raden van Toezicht & Raden van Bestuur. Durven zij niet te reageren ??? Het gaat meerendeels over Visie & Geld !