Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KWF: Concentreer complexe kankerzorg

Mark van Dorresteijn
Complexe kankerbehandelingen moeten binnen vier jaar alleen nog worden uitgevoerd in ziekenhuizen die daar het best in zijn. Dit heeft KWF Kankerbestrijding (KWF) laten weten met een brief aan de informateur en fractieleiders van alle politieke partijen.
KWF: Concentreer complexe kankerzorg

Nu voeren behandelaars met soms weinig ervaring complexe behandelingen uit, terwijl andere ziekenhuizen dat beter kunnen. Gevolg is meer postoperatieve sterfte en meer heroperaties dan nodig. “Dit is onaanvaardbaar voor de patiënt en moet dus anders”, aldus KWF. Dit standpunt is mede gebaseerd op de aanbevelingen uit het rapport ‘Kwaliteit van Kankerzorg in Nederland’ van de Signaleringscommisie kanker (SCK) van KWF Kankerbestrijding dat vandaag is verschenen.

Besparen op leed en kosten

“De kwaliteit van zorg is hoog in Nederland”, volgens het KWF. “Toch heeft concentreren van complexe kankerzorg grote voordelen en komt de kwaliteit van zorg ten goede. Door de beste behandelaars het meest complexe werk te laten doen, zijn de resultaten beter. De risico’s op overlijden worden kleiner en er treden minder complicaties op. Zo bespaar je kankerpatiënten veel leed en de Nederlandse burger geld. Vooral het behandelen van complicaties is duur.”

Geleidelijke herordening

KWF Kankerbestrijding wil de kwaliteitsverbetering in de zorg bereiken, door geleidelijke herordening van de complexe kankerzorg waarbij ziekenhuizen de kans krijgen om hun talentvolle behandelteams meer patiënten te laten behandelen, zodat ze nog succesvoller kunnen worden. Tegelijk kunnen de ziekenhuizen de zorg bij minder succesvolle behandelteams afbouwen. Dit moet binnen 4 jaar leiden tot de noodzakelijke concentratie van kankerzorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

Rapport: Kwaliteit van kankerzorg (PDF)

Lees ook:

‘Zorg om overcapaciteit in kankercentra is ongegrond’

‘Concentreer complexe kankeroperaties’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.