Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

KWF: Darmkankerscreening mag niet uitgesteld worden

Mark van Dorresteijn
KWF Kankerbestrijding heeft demissionair minister Klink verzocht de beslissing over een screeningsprogramma voor dikkedarmkanker niet uit te stellen, maar snel over te gaan tot landelijke invoering.
KWF: Darmkankerscreening mag niet uitgesteld worden

Klink liet eerder weten de screening van dikkedarmkanker met een jaar uit te stellen vanwege financiële redenen en om het tekort aan zorgprofessionals eerst op te lossen.

Zorgprofessionals

In de brief laat KWF weten dat zij de minister al eerder hebben verzocht meer zorgprofessionals op te leiden die het bevolkingsonderzoek kunnen uitvoeren. De minister gaf toen aan niet te willen investeren in het opleiden van maag-lever-darmartsen en -verpleegkundigen, zolang er nog geen besluit is genomen om het bevolkingsonderzoek daadwerkelijk in te voeren. Nu zegt de minister niet met het bevolkingsonderzoek te kunnen starten, omdat er een capaciteitsprobleem is.

KWF Kankerbestrijding betreurt het ten zeerste dat dit argument nu als een van de hoofdknelpunten wordt opgevoerd.

Kosten en baten

Eveneens betreurenswaardig noemt de KWF dat uitsluitend wordt gekeken naar de kosten op korte termijn, terwijl invoering van het bevolkingsonderzoek op de lange termijn juist voorkomt dat hogere kosten moeten worden gemaakt. Bovendien kost uitstel volgens de opstellers van de brief jaarlijks 1400 sterfgevallen aan dikkedarmkanker.

Brief

De brief is mede ondertekend door de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, Maag Lever Darm Stichting, Nederlandse Vereniging voor Gastro-Enterologie, Nederlandse Stomavereniging, Vereniging van Integrale Kankercentra, Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie en stichting Doorgang. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Klink: Bevolkingsonderzoek naar darmkanker in 2019

UMC’s krijgen 7,5 miljoen voor kankeronderzoek

Kankerpatiënten minder moe door internettherapie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. er is al jaren en groottekort aan MDL artsen. Ondanks herhaaldelijke verzoeken vanuit de beroepsgroep is de opleidingscapaciteit niet uitgebreid. Klink is daar zeker medeverantwoordelijk voor. Op veel plaatsen zijn MDL artsen al jaren piekbelast en staat gewenste innovatie en ontwikkeling sterk onder druk, laat staan dat er ruimte is voor heel vel extra verrichtingen . Klink is dar direct medeverantwoordelijk voor.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.