Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Langdurige zorg wordt steeds duurder

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Uitgaven zijn met 433 miljoen euro omhoog gegaan. De grootste stijgers zijn het Volledig Pakket Thuis (VPT) en de Verpleging aan huis.
Langdurige zorg wordt steeds duurder
Foto: ANP/Koen Suyk

Kostenstijging

Tussen 2013 en 2014 stegen de kosten van de langdurige zorg met 2,2 procent. Dit blijkt uit een quickscan van de Nederlandse Zorgautoriteit over de zorginkoop in de langdurige zorg. Vroeger was dit de AWBZ-zorg, sinds dit jaar is deze zorg verspreid over de Wet langdurige zorg en de Wmo.

Duurdere zorg

Van de totale uitgavenstijging van 433 miljoen euro komt 100 miljoen euro doordat er meer of duurdere zorg is geleverd. De resterende 333 miljoen euro van de extra uitgaven aan langdurige zorg komt door een stijging van de prijzen. Dit komt bijvoorbeeld door indexatie van de tarieven of doordat zorgkantoren hogere prijzen hebben afgesproken met zorgaanbieders.

Ouderenzorg

In de ouderenzorg namen de gemiddelde kosten per patiënt toe vanwege een zwaardere zorgvraag. De daling van het gebruik van het aantal lichte zzp’s is groter dan de toename in de zwaardere zzp’s. De NZa concludeert dat er niet zozeer meer mensen zorg krijgen, maar dat er naar verhouding meer zwaardere zorg wordt ingezet. Dit compenseert de besparing op de lagere zzp’s.

Gehandicaptenzorg

Ook in de gehandicaptenzorg zijn de gemiddelde kosten per patiënt toegenomen. In de verstandelijk gehandicaptensector, neemt het aantal zzp-dagen af. Het  financiële effect hiervan wordt echter volledig gecompenseerd door een toename van het aantal VPT dagen. Dit is vooral zichtbaar bij de zwaardere zorgzwaartepakketten.

GGZ

De langdurige geestelijke gezondheidszorg laat een ander beeld zien. Daar neemt het aantal zzp-dagen af. De zorg op zich is niet zwaarder geworden.

Dossier zorgzwaartepakketten

Mensen met een indicatie voor Verblijf krijgen zorg toegekend in de vorm van een zorgzwaartepakket, het zogenoemde zzp. Lees meer in het dossier zorgzwaartepakketten.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.