Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Langer experimenteren met zorginnovaties mogelijk

Zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgkantoren kunnen vanaf 1 januari 2017 onder voorwaarden twee jaar langer experimenteren met zorg die niet past binnen de bestaande zorgprestaties. Dat maakt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend.
nza400.jpeg

Tot nu toe kon men maximaal drie jaar kleinschalig experimenteren. Deze periode bleek soms te kort om het experiment goed te kunnen uitvoeren. Daarom kan vanaf 1 januari 2017 een experiment met maximaal twee jaar worden verlengd. Voorwaarden voor de verlenging zijn dat het experiment nog onvoldoende uitkomsten geeft voor een besluit over het al dan niet inbedden in de reguliere bekostiging en dat de onderzoeksopzet en het type onderzoek om een langere onderzoeksduur vragen.

Experiment
De zorgautoriteit laat weten: ‘Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van kwalitatief goede en betaalbare zorg zijn innovaties van groot belang. De meeste innovaties kunnen binnen de bestaande regels worden gefinancierd. Voor sommige nieuwe ontwikkelingen geldt dat echter niet. De beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten maakt het mogelijk om deze innovaties toch in de praktijk uit te proberen. De beleidsregel biedt per 1 januari 2017 meer mogelijkheden om te experimenteren. Om op tijd te kunnen bepalen of de innovatie kans heeft op een reguliere zorgprestatie of verlenging van de experimenteerfase, vervroegen we de eindevaluatie. Deze vindt voortaan zes maanden in plaats van twaalf weken voor de afloop van het experiment plaats. Hierdoor weten deelnemers aan een experiment eerder en beter waar zij aan toe zijn.’

Deelnemen
Als een experiment is afgelopen, kan het tijdelijk in stand worden gelaten voor de periode dat de NZa een reguliere zorgprestatie ontwikkelt. Tot nu toe mochten nieuwe deelnemers in die periode niet aansluiten bij het experiment. Vanaf 1 januari 2017 mag dit echter wel. Hierdoor kunnen verzekerden van zorgverzekeraars die niet deelnamen aan het experiment toch al toegang krijgen tot de innovatie.

Dossier Innovatie
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.