Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laurentius Ziekenhuis Roermond over op HiX

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is in juni volledig overgegaan op het nieuwe elektronisch patiëntendossier HiX. Dit nieuwe systeem is de opvolger van het al in 2005 geïmplementeerde EZIS van Chipsoft.
chipsoft.jpg

HiX biedt zorgverleners de mogelijkheid om overal relevante informatie in te zien en te registreren. Het is een geïntegreerde werkomgeving dat gebruik van apps, touchscreens, tablets, monitoren bij het bed ondersteunt. Bijzonder in deze overgang is dat het Laurentius Ziekenhuis bijna geheel zelfstandig de overgang heeft voorbereid en uitgevoerd.

Laurentius ‘in the lead’
De overgang naar het nieuwe systeem is maandenlang intensief voorbereid. Het Laurentius Ziekenhuis was daarbij steeds zelf ‘in the lead’ en maakte grotendeels zelfstandig de stappen in voorbereiding, planning, opleiding, testen en realisatie. Frank Soons, manager I&A Laurentius: ‘Door zelf de overgang en de scholing te realiseren doe je als organisatie veel kennis op van het systeem. Deze kennis zetten we weer in bij de verdere doorontwikkeling van HiX.’

Tablets en smartphones
Na een maand werken met HiX concludeert het Laurentius in een persbericht dat de overgang vrijwel geruisloos is verlopen. Geert Huisman, lid raad van bestuur Laurentius Ziekenhuis: ‘Het project is binnen de afgesproken tijd gerealiseerd. We zijn trots op deze indrukwekkende prestatie van het team en alle medewerkers van het Laurentius. De overgang naar het nieuwe systeem was nodig, zodat het ons ziekenhuis een platform biedt om ook in de toekomst de zorg optimaal te ondersteunen. Doordat HiX bijvoorbeeld ook inzetbaar is op smartphones en tablet, biedt het ook online services aan de patiënten, zodat zij meer invloed kunnen uitoefenen op hun eigen zorgproces.’

Volgende stappen
In de volgende stappen van ontwikkeling kijkt het Laurentius naar de extra mogelijkheden die HiX biedt. Bijvoorbeeld de mogelijkheid dat patiënten ‘delen’ van hun dossier zelf online kunnen inzien. Zover is het nu nog niet, maar na deze succesvolle overgang is de weg in het Laurentius vrij voor verdere digitalisering en verbetering van het zorgproces.

Dossier EPD/Zis
Het elektronisch patiëntendossier staat vol waardevolle informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Ook worden er steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruik maken van deze informatie. Nauwverwant aan het epd is het ZIS ofwel ziekenhuisinformatiesysteem. Het ZIS draait om de organisatorische, financiële of logistieke aspecten van de praktijk, de behandelingen en het beheer van de patiënten(stroom).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.