Leefstijlinterventies kunnen een flinke impact hebben op de gezondheid. Dat blijkt uit goede voorbeelden, zoals de Nationale Diabetes Challenge en Keer Diabetes2 Om. Programma’s als deze bedienen echter nog maar een kleine groep mensen, terwijl de doelgroep in potentie vele malen groter is. Het is zoeken naar een manier om op te schalen.
Zorgbestuurders: kijk ook eens naar de kantine binnen uw eigen organisatie. Anders blijf je dweilen met de kraan open’, dat stelt TNO-consultant Hanneke Molema.
Bij de start van de coronavaccinaties in januari is de gehandicaptenzorg, na het verpleeghuispersoneel, als eerste aan de beurt. Hoe hoog de vaccinatiebereidheid is bij deze groep zorgprofessionals, is onbekend. Wel zijn er zorgen en is er grote behoefte aan meer duidelijkheid. Toch is de sector overwegend positief.
Leefstijlgeneeskunde wordt steeds breder omarmd. Vanuit het zorgonderwijs klinkt de roep om gedegen opleidingsmateriaal. Daarin willen Tamara de Weijer en Maaike de Vries voorzien met het Handboek Leefstijlgeneeskunde, dat deze maand uitkomt.
Preventie komt maar moeizaam van de grond, omdat in ons zorgstelsel een regisseur voor preventie ontbreekt. Ons stelsel is ingesteld op het behandelen van zieke mensen. Preventie van ziekte wordt wel steeds belangrijker. Het aantal mensen met een chronische ziekte groeit zo hard, dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden als er niet meer wordt ingezet op preventie van ziekte: gezondere leefstijl, beter eten en meer bewegen.