Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lezers Zorgvisie: Ritalin ongelimiteerd vergoeden

Jan Kloeze
Ruim honderd Zorgvisie-lezers reageerden online op de vraag ‘wat zou u doen bij ADHD?’ Een duidelijke meerderheid vindt dat Ritalin ongelimiteerd vergoed moet worden.
dure medicijnen
Foto: AdobeStock

Het aantal recepten voor ADHD-medicatie bij jeugdigen is tussen 2003 en 2013 verviervoudigd. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het daadwerkelijke aantal kinderen met ADHD toeneemt. Methylfenidaat is het medicijn van eerste keurs en wordt bij de behandeling van ADHD in de basisverzekering vergoed tot een bepaald maximum. Het medicijn is bekend geworden onder de merknaam Ritalin. De werkzaamheid van dit middel en de eventuele neveneffecten op de lange termijn zijn slechts gedeeltelijk bekend.

56 procent is voor

Ondanks de sterke toename van Ritalin-gebruik en de relatieve onbekendheid met de werkzaamheid van het medicijn zegt 56 procent van de responderende Zorgvisie-lezers dat Ritalin ongelimiteerd vergoed zou moeten worden. Daartegen is 41 procent. Een klein aantal van drie procent heeft geen mening.

Zorginstituut betreft burgers

Eerder publiceerde Zorgvisie als eerste dat het Zorginstituut actief burgers gaat betrekken bij de afwegingen over de pakketsamenstelling voor de basisverzekering in 2020. Dit naar aanleiding van het recent afgeronde, geslaagde experiment met het Burgerforum. In het Burgerforum bogen 24 door Motivaction geselecteerde burgers zich in drie weekenden over acht concrete zorgcasussen. Ze gingen daarbij in op de vraag wat wel en niet voor vergoeding in het basispakket in aanmerking mocht komen.

Actuele dilemma’s in de zorgsector

De redactie van Zorgvisie neemt de gelegenheid te baat om lezers op onze site een aantal van die complexe zaken voor te leggen. Zonder wetenschappelijke pretenties te hebben, onderzoekt de redactie op deze wijze hoe Zorgvisie-lezers denken over actuele dilemma’s in de zorgsector. De eerste vraag in deze korte serie raadplegingen betrof mantelzorg bij dementie. Meer dan tachtig procent van de Zorgvisie-lezers wilde dat volledig vergoeden vanuit de basisverzekering. Nu zit mantelzorg bij dementie in het geheel niet in het basispakket.

Na ADHD en mantelzorg bij dementie volgen nog raadplegingen over obesitas en de total body scan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.