Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

LHV: ‘Epd pas in 2010 of later’

Redactie Zorgvisie
Huisartsenvereniging LHV verwacht dat het elektronisch patiëntendossier (epd) op zijn vroegst in 2010 of 2011 kan worden ingevoerd.

Volgens algemeen directeur Lodi Hennink van de LHV is er nog geen enkel werkend prototype en moet het epd moet worden opgeschaald voor 8500 huisartsen. “Het huidige tijdspad is zeer ambitieus en over optimistisch”, aldus Hennink. Hij wijst ook op de ervaringen met grote ict-projecten in bedrijven, die vaak later dan gepland worden opgeleverd.

Kritiek op epd

Minister Klink van Volksgezondheid mikt op invoering van het epd in september 2009 als de bijbehorende wet door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen. Enige weken geleden liet de huisartsenvereniging tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer al weten kritiek te hebben op het epd. De huisartsen geven de voorkeur aan een regionale uitwisseling van patiëntengegevens en ze zijn van mening dat de vergoeding van ongeveer 6000 euro per huisarts de kosten niet dekt. ”Dat bedrag is symbolisch. Je praat over twee euro per patiënt terwijl je elk dossier moet controleren en op het scherm moet oproepen. Maar geld is voor ons geen reden om vraagtekens bij het epd te plaatsen. We vinden ook dat het moet worden ingevoerd,” zegt Hennink.

De kritiek van de LHV heeft bij minister Klink voor wrevel gezorgd. Hij heeft begrip voor overmacht, maar niet voor onwil. “Als de huisartsen weigeren om mee te werken, kunnen ze een bestuurlijke boete krijgen of ze worden geschrapt uit het BIG-register. Maar dat zijn extreme maatregelen. We proberen zoveel mogelijk samen op te trekken met partijen”, aldus VWS. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Klink: ‘Epd mag niet lijden onder conflict’

Arts moet toestemming vragen voor inkijken epd

‘Epd bij voorbaat achterhaald’

2 REACTIES

 1. Het klinkt allemaal als redelijke bezwaren en alsof de minister onverantwoord bezig is. De realiteit is echter dat het de sector zelf is die al jarenlang het proces vertraagt.
  Geen prioriteit, grote onenigheid over het hoe etc.
  Het enige waarmee er actie komt en iets als een EPD aansluiting tot realiteit komt, is door heel veel druk van bovenaf.
  Dat de daadwerkelijke implementatie nog wel zal vertragen is te beschouwen als een gegeven bij een operatie van deze omvang en complexiteit, maar als we nu de planning 2 jaar naar achteren schuiven, dan gaat de druk van de ketel en komen dezelfde bezwaren over twee jaar weer ter tafel.
  Vooral doorduwen nu dus !!

 2. Lees alle reacties
 3. Indien:
  . er nog geen enkel werkend prototype is;
  . het epd nog moet worden opgeschaald voor 8500 huisartsen;
  . het huidige tijdspad zeer ambitieus is en over optimistisch;
  . daarbij de testfase, voor het EPD een zeer belangrijke fase, in het nauw dreigt te raken;
  Dan leert de ervaring dat het onverantwoord is om nu al een invoeringstijdstip voor het EPD te noemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.