Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LHV krijgt boete voor verbreken zegel

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een boete opgelegd van 51.000 euro aan de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), omdat zegels, die ‘s avonds door NMa-medewerkers op een deur waren aangebracht, de volgende dag verbroken waren. Dat laat de NMa weten.
LHV krijgt boete voor verbreken zegel

De NMa doet onderzoek naar de LHV mede op basis van tips en signalen van cliënten en huisartsen over ‘het mogelijk onderling verdelen van patiënten en het belemmeren van huisartsen die actief willen worden binnen een bepaalde regio’. Een woordvoerder legt uit dat het om een ruimte gaat binnen het gebouw van de LHV. Over het onderzoek zelf kan de woordvoerder nog niets zeggen.

Bewijslast

Het verbreken van de verzegeling wordt door de NMa hoog opgenomen. “Wij verzegelen ruimtes om de volgende dag verder te gaan naar het zoeken van bewijs. Wanneer de zegels verbroken zijn, kan niet worden uitgesloten dat dit is gebeurd om bewijs weg te halen dat relevant is voor ons onderzoek”, aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de raad van bestuur van de NMa.

Zegels

Ruimtes die nog deel uitmaken van onderzoek worden door de autoriteit verzegeld. Op deze wijze kan het onderzoek op de volgende dag worden voortgezet zonder risico op verlies of beschadiging van het in de verzegelde ruimte aanwezige onderzoeksmateriaal. De zegels die de NMa gebruikt, zijn niet scheurbaar zoals papier. Kenmerkend is dat het zegel bij verwijdering verkleurt en een blauw restant achterlaat dat meerdere malen het woord “STOP” vormt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

NMa valt binnen bij Landelijke Huisartsen Vereniging LHV

NMa dreigt bestuurders met persoonlijke boete

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.