Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Licht helpt demente bejaarde

Redactie Zorgvisie
Demente bejaarden die langdurig in goed verlichte ruimten zitten, hebben minder last van depressieve buien en een slecht humeur. Veel licht remt ook de cognitieve achteruitgang. Dit blijkt uit onderzoek in twaalf Nederlandse verzorgingstehuizen. The Journal of the American Medical Association publiceert de resultaten ervan vandaag. Dit schrijft de Volkskrant.

Bij mensen met dementie raakt de biologische klok geleidelijk van slag: ze slapen ’s nachts slechter en gaan vaak dolen. Overdag halen ze het slaaptekort in. Onderzoekers van het Nederlandse Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) in Amsterdam hebben geprobeerd met extra licht die afwijkende klok in het gareel te krijgen. Ze voerden het onderzoek uit in verzorgingstehuizen in Friesland en Noord-Holland.

Veel licht

Bijna tweehonderd demente bejaarden, vooral vrouwen, deden daaraan mee. De gemiddelde leeftijd was 86 jaar. In een deel van de dagverblijven in de tehuizen hingen de onderzoekers extra veel tl-buizen op, tot een lichtsterkte van 1.000 lux. In een ander deel van de ruimten werd de verlichting op een laag pitje gehouden, tot 300 lux. De buizen brandden van negen uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds. Bejaarden en personeel wisten niet hoe bij hen de verlichting was geregeld. Aan de hand van vragenlijsten, zoals cognitie- en depressietesten, werden verschillen in kaart gebracht.

Depressieverschijnselen

Overmatig licht remt de cognitieve achteruitgang (van het oriëntatievermogen en de geheugenfunctie) met zo’n 5 procent. Depressieverschijnselen namen met 19 procent af, terwijl de demente bejaarden 53 procent meer dingen zelf konden doen, zoals brood smeren. (De Volkskrant)

Lees ook:

Dolende dementerenden traceren met gps

Mantelzorgers dementiepatiënten overbelast

‘Zorg voor dementerenden is ver onder de maat’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.