Bij mensen met dementie raakt de biologische klok geleidelijk van slag: ze slapen ’s nachts slechter en gaan vaak dolen. Overdag halen ze het slaaptekort in. Onderzoekers van het Nederlandse Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) in Amsterdam hebben geprobeerd met extra licht die afwijkende klok in het gareel te krijgen. Ze voerden het onderzoek uit in verzorgingstehuizen in Friesland en Noord-Holland.
Veel licht
Bijna tweehonderd demente bejaarden, vooral vrouwen, deden daaraan mee. De gemiddelde leeftijd was 86 jaar. In een deel van de dagverblijven in de tehuizen hingen de onderzoekers extra veel tl-buizen op, tot een lichtsterkte van 1.000 lux. In een ander deel van de ruimten werd de verlichting op een laag pitje gehouden, tot 300 lux. De buizen brandden van negen uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds. Bejaarden en personeel wisten niet hoe bij hen de verlichting was geregeld. Aan de hand van vragenlijsten, zoals cognitie- en depressietesten, werden verschillen in kaart gebracht.
Depressieverschijnselen
Overmatig licht remt de cognitieve achteruitgang (van het oriëntatievermogen en de geheugenfunctie) met zo’n 5 procent. Depressieverschijnselen namen met 19 procent af, terwijl de demente bejaarden 53 procent meer dingen zelf konden doen, zoals brood smeren. (De Volkskrant)
Lees ook:
Dolende dementerenden traceren met gps
Mantelzorgers dementiepatiënten overbelast
‘Zorg voor dementerenden is ver onder de maat’