Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lichte groei wachtlijsten in de care

De wachtlijsten voor verpleging en verzorging (V&V) en de gehandicaptenzorg zijn licht gegroeid. Van 68.000 personen in januari 2006 naar 75.000 in 2007. Dat blijkt uit de analyse van de AWBZ-brede Zorgregistratie (AZR) van het College voor Zorgverzekeringen.

Staatsecretaris Bussemaker van VWS presenteerde woensdag het rapport aan de Tweede Kamer. “Voor de lichte stijging van de totale wachtlijsten hebben we geen directe verklaring”, zegt woordvoerster Lilian Jansen. “Het kan aan de vergrijzing liggen of aan iets anders.” Volgens de staatssecretaris vallen de wachtlijsten onterecht hoog uit omdat ongeveer drieduizend zorgaanbieders hun in zorg genomen cliënten niet altijd tijdig aanmelden bij de AZR. Volgens haar krijgen de mensen op de wachtlijsten in ongeveer negentig procent van de gevallen zorg binnen de afgesproken aanvaardbare wachttijden (treeknormen).

Problematische waxhtlijst

Bussemaker schrijft zich zorgen te maken over een groep van 5.000 mensen op de wachtlijsten, die structureel veel langer dan de treeknorm wachten op behandelplaatsen. Het gaat vooral om dementerende ouderen die wachten op een plaats in een verpleeghuis en jeugdig licht verstandelijk gehandicapten met gedragsproblemen. “Voor deze twee specifieke groepen is thuiszorg niet voldoende”, zegt Jansen. “Die moeten intramuraal zorg krijgen. Hier is in sommige regio’s onvoldoende op geanticipeerd. En de bouw van nieuwe instellingen kost veel tijd.” Bussemaker schrijft zich niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat een del van de ontstane problematiek samenhangt met het in de regio onvoldoende anticiperen op de te verwachten vraagontwikkeling. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links:

ZN: zorgaanbieders creëren wachtlijsten zelf

Kamer: Ross moet wachtlijsten oplossen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.