Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Limburgse ziekenhuizen willen ‘eerlijk speelveld’

Redacteur Zorg+Welzijn
In een brief aan de commissaris van de koningin en Gedeputeerde Staten vragen drie ziekenhuizen om een nieuw onderzoek naar de invoering van het investeringsplan voor Zuid-Limburg. Het Larentius ziekenhuis, St. Jans Gasthuis en VieCurie vinden de ‘forse investeringen in een regio waar overcapaciteit aan ziekenhuiszorg groter wordt’ een klemmende reden om een onderzoek te starten.
Limburgse ziekenhuizen willen ‘eerlijk speelveld’

De drie Limburgse ziekenhuizen wijzen in de brief op de verder verslechterende situatie door overcapaciteit aan bedden, de verslechterende economische situatie en de krimpende bevolking. ‘We moeten dan vragen stellen bij de investeringsplannen van de Zuid-Limburgse fusieziekenhuizen Atrium en Orbis,’ aldus Jack Thiadens namens de drie ziekenhuizen. ‘Kan de regio dat aan, gelet op de overcapaciteit en krimpende bevolking.’

Samenwerking

In de brief aan de commissaris van de koningin, gouverneur Bovens, en aan het college van Gedeputeerde Staten vragen de drie ziekenhuizen om een nieuw onderzoek als vervolg op het onderzoek uit 2010 van Twijnstra en Gudde. Daarin werd al geconstateerd dat de overcapaciteit in de ziekenhuiszorg noopte tot heroriëntering in Zuid Limburg. Thiadens ziet meer in goede samenwerking tussen de zes bestaande ziekenhuizen in Noord en Midden-Limburg.

Onrendabel

De drie ziekenhuizen willen dat het onderzoek zou moeten focussen op een drietal uitgangspunten: Behoud en zonodig creëren van een gelijk speelveld voor alle Limburgse ziekenhuizen. De overcapaciteit en onrendabele investeringen moeten aangepakt worden. De ziekenhuizen pleiten ook voor ‘provinciebreed perspectief voor alle ziekenhuiszorg’ en niet alleen ondersteuning door de provincie van de investeringsplannen van enkelen. Jack Thiadens: ‘Als de buren veel geld krijgen voor vernieuwing en jij niet omdat het ziekenhuis het goed doet, dan kun je niet van een eerlijk speelveld spreken.’

Uitsluiting

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft overigens enkele weken geleden de fusie tussen twee verbouwende ziekenhuizen Atrium en Orbis goedgekeurd. In deze goedkeuring zat een – volgens de andere Limburgse ziekenhuizen – onterechte uitsluiting van kostenposten voor de prijsvaststelling van verrichtingen. De drie ziekenhuizen overwegen tegen dit NMa-besluit in beroep te gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.