Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LOGEX en MDL-artsen ontwikkelen regelarme vbhc-tool

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Rekencentrum LOGEX heeft in samenwerking met maag-darm-leverartsen een nieuwe vbhc-analyse ontwikkeld voor inzicht in zorgresultaten. ‘Met de ontwikkeling van de Textbook Outcome analyse zijn we er voor het eerst in geslaagd om inzicht te krijgen in de kwaliteit van zorg zonder bijkomende administratieve lasten’, aldus Rolf Bremmer, senior associate van LOGEX.
vbhc-tool

Textbook Outcome is een samengestelde uitkomstmaat die kijkt of de patiënt optimaal is behandeld aan de hand van gecombineerde data. Zo wordt gekeken of een patiënt niet te lang in het ziekenhuis heeft gelegen en of er geen heroperatie of heropname op de seh heeft plaatsgevonden. ‘De vbhc-analyse geeft de arts een inzichtelijk rapport in handen dat de resultaten van zijn ingrepen afzet tegen het landelijk gemiddelde’, aldus Bremmer.

Registratielasten

De ontwikkelde vbhc-analyse is een grote stap om kwaliteit van zorg voor medisch specialisten – en op termijn patiënten – inzichtelijk te maken. De methode is geautomatiseerd, waardoor registratielasten niet oplopen. Voorheen was dit volgens Bremmer niet mogelijk. ‘Met het gebruik van de Textbook analyse zijn we daar voor het eerst in geslaagd.’
Marc Verhagen, MDL-arts van Diakonessenhuis Utrecht, is enthousiast. ‘Het voordeel is dat je een grote database en benchmark tot je beschikking hebt en het tegelijkertijd geen extra registratietijd kost.’ Bremmer ziet dat de analyse naar andere ziektebeelden uitgebreid kan worden en toepasbaar is op onder meer urologische, chirurgische en cardiologische ingrepen.

Basisregistraties

Bestaande basisregistraties uit het epd en ZIS spelen een belangrijke rol in de uitkomstmaat. Deze registraties omvatten zorgactiviteiten die al in ziekenhuissystemen geregistreerd zijn voor behandeldeclaraties naar zorgverzekeraars. ‘In deze studie laten we voor het eerst zien dat gegevens uit de basisregistratie van ziekenhuizen goed bruikbaar zijn voor inzicht in kwaliteit. Dat is een internationale doorbraak.’ Bremmer wijt dit resultaat aan het hoge niveau van de Nederlandse zorg en registraties. Verhagen ziet de potentie van de uitkomstmaat. Volgens de arts zijn er in de wereld weinig databases die zo veel registratiegegevens van ziekenhuizen hebben als die van LOGEX.

Concrete vbhc-analyse

LOGEX wil de vbhc-analyse op relatief korte termijn voor medisch specialisten en ziekenhuizen beschikbaar stellen. Het afgelopen jaar hebben 15 ziekenhuizen de tool voor 20 diverse ingrepen en specialismen getest. Bremmer hoort positieve reacties. ‘Dokters vinden dit een concrete manier om met value based healthcare aan de slag te gaan.’
Bremmer is ervan overtuigd dat het vergelijken van uitkomsten tot verbetering van de zorgkwaliteit leidt. Zo kunnen artsen hun behandelingen evalueren. Zorgaanbieders kunnen best practices identificeren en van elkaar leren. Verhagen is het daarmee eens. ‘Op grond van de teruggekoppelde getallen kunnen artsen hun leerproces veranderen.’ De uitkomsten blijven vooralsnog uitsluitend bestemd voor specialisten.

Klinische studie

De klinische studie is in samenwerking met MDL-artsen uit Erasmus MC Rotterdam en Diakonessenhuis Utrecht opgezet. De onderzoekers hebben ruim 45.000 patiënten uit 62 ziekenhuizen geanalyseerd die in 2015 een MDL-behandeling hebben ondergaan. Deze nieuwe analyse wordt vandaag in BMJ Open, het open access label van British Medical Journal, gepubliceerd. Wat de analyse kost, is nog onbekend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.