Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Longkankerstudie UMCG ethisch gezien in orde

Mark van Dorresteijn
De ethische toetsingscommissie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft terecht een positief oordeel gegeven over een landelijk longkankeronderzoek dat door het UMCG wordt gecoördineerd. Dat concludeert de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO).
Longkankerstudie UMCG ethisch gezien in orde

De studie werd tegen het licht gehouden na kritiek van zorgverzekeraar Menzis. De verzekeraar luidde vorig jaar de noodklok over het onderzoek. Ruim vijftienhonderd deelnemers zouden onnodig risico lopen te overlijden, omdat hun de standaardbehandeling zou worden onthouden. De Medisch Ethische Toetsingscommissie (METc) van het UMCG, die al groen licht had gegeven, boog zich nogmaals over het onderzoek maar vond opnieuw geen ethische bezwaren. De CCMO heeft zowel de gevolgde procedure als de inhoud van het longkankeronderzoek nader bekeken.

Geen ‘beste behandeling’

De kritiek van Menzis werd door de CCMO ongegrond verklaard. Alle deelnemers aan het onderzoek krijgen een individuele behandeling die volgens de behandelend arts het beste bij hun persoonlijke situatie past. Op die manier kunnen de wetenschappers meerdere behandelingen in de praktijk onderzoeken en nagaan welke methode de beste resultaten geeft met de minste bijwerkingen. Er bestaat volgens de CCMO op dit moment geen behandeling tegen longkanker die voor alle patiënten duidelijk de beste is.

Onnodig verontrustend

Het UMCG is niet verrast over de uitkomst. “Wij hebben altijd vertrouwd op het onafhankelijke oordeel van de METc”, aldus bestuursvoorzitter Bert Bruggeman. “De conclusie van de CCMO bevestigt dat de studie medisch en ethisch verantwoord is.” Bruggeman voegde daaraan toe dat de kritiek van Menzis niet alleen onterecht was, maar ook onnodig verontrustend voor de deelnemers aan het onderzoek. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

KWF: Concentreer complexe kankerzorg

‘Veel verschil kwaliteit kankerbehandelingen’

Weblog: Rookgordijn kankeroperaties

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.