Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Loonkloof jaagt academische specialisten weg

Redactie Zorgvisie
Academische ziekenhuizen betalen specialisten vaak bonussen en andere extra’s. Dit om te voorkomen dat artsen overstappen naar algemene ziekenhuizen, waar ze meer verdienen. Dat meldt NRC Handelsblad.

Academische ziekenhuizen hebben problemen doordat de inkomensverschillen tussen de twee typen ziekenhuizen de afgelopen vier jaar sterk zijn gegroeid. Dat zegt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) in het NRC. De belangenorganisatie heeft het ministerie van Volksgezondheid en zorgautoriteit NZa om snel ingrijpen gevraagd.

Inkomensverschillen

Specialisten in de acht academische ziekenhuizen vallen onder een cao met een maximumsalaris van 113.000 euro. Hun collega’s in algemene ziekenhuizen verdienen gemiddeld dubbel zoveel. Academische ziekenhuizen, zoals UMC Groningen en UMC St. Radboud in Nijmegen betalen specialisten ‘arbeidsmarkttoeslagen’ of dertiende maanden om hen te behouden. UMC Groningen geeft 87 specialisten een ‘bindingspremie’ van enkele duizenden euro’s per persoon als zij een aantal jaren blijven.

UMC St Radboud

UMC St Radboud in Nijmegen betaalt vijf topspecialisten elk jaar een ‘arbeidsmarkttoelage’ die oploopt tot twintig procent, ruim twintigduizend euro, van hun salaris. “We moeten alle zeilen bijzetten om de beste specialisten te houden”, zegt een woordvoerder. VWS laat de inkomensverschillen onderzoeken. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Medisch specialisten slepen Klink voor de rechter

Specialisten dreigen VWS met rechter

ZN: specialisten snel aanpakken

Orde vindt cao-bod UMC ondermaats

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.