Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Loting geneeskunde afschaffen is mogelijk’

Mark van Dorresteijn
Het is wel degelijk mogelijk om de loting voor de studie geneeskunde af te schaffen. Dat stelt Axel Themmen, coördinator Decentrale Toelating van het Erasmus MC in reactie op het overdrachtsdossier van VWS.
'Loting geneeskunde afschaffen is mogelijk'

In het overdrachtsdossier, dat de nieuwe minister en staatssecretaris moet voorbereiden, stond te lezen dat de numerus fixus niet losgelaten kon worden omdat de kosten (971 miljoen) te hoog zouden zijn. Bovendien was er niet voldoende opleidingscapaciteit.

Kosten en capaciteit

Themmen stelt echter dat in het overdrachtsdossier twee zaken door elkaar gehaald worden. “De uitbreiding van het aantal studieplaatsen geneeskunde kost inderdaad veel geld en vergt extra capaciteit, maar dit staat los van afschaffing van de loting. Die heeft amper met kosten en capaciteit te maken.”

Hogere cijfers

Het Erasmus MC laat al bijna tien jaar studenten toe buiten de loting om. Volgens Themmen is selectie om veel redenen beter dan gewogen loten. Hij stelt dat geselecteerde studenten bijna drie keer minder vaak uitvallen dan ingelote studiegenoten. “Ook zijn ze actiever. Ze doen veel vaker een extra studie en ze halen ook hogere cijfers bij de co-schappen in het ziekenhuis. Vooral dat laatste wijst erop dat de beste studenten dankzij de selectie zijn binnengehaald”, aldus Themmen. “Deze stages zijn immers de aanloop tot het echte dokterswerk.”

Selectie

Geselecteerde studenten worden gekozen op basis van eigenschappen. Daarbij wordt gekeken of de student zich heeft onderscheiden door activiteiten naast school. Bijvoorbeeld in sport of vrijwilligerswerk. Als blijkt dat zij op deze vlakken veel motivatie hebben, dan presteren zij vaak ook beter tijdens hun studie. Ook affiniteit met hulpverlening vergroot in Rotterdam de kans op toelating. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Loslaten numerus fixus niet haalbaar

Einde aan numerus fixus binnen vijf jaar

Faculteiten niet klaar voor opheffen numerus fixus

RVZ: schaf numerus fixus over vijf jaar af

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Studenten selecteren is een prima gedachte. Gewoon goede assessments maken. Niet alleen voor geneeskunde, maar over de hele linie. Dat voorkomt ook de onacceptabele uitval in het onderwijs. Gewoon aan de hand van valide instrumenten kijken wat het beste bij iemand past en wat hij qua capaciteiten en eventueel IQ aankan. Met een bindend advies over wat iemand wel kan. Het zal best even een investering zijn, maar die gaat zichzelf vet terugverdienen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.