Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LSP Ketenzorg live voor gegevensuitwisseling

Een nieuwe vorm van gegevensuitwisseling tussen huisartsen, specialisten, patiënten en andere zorgverleners is voor het eerst live in een pilot bij Ketenzorg Friesland (KZF), één van de grootste zorggroepen in Nederland. Het betreft de uitwisseling bij de uitvoering van ketenzorg voor diabetes, COPD en CVRM.
chain400.jpg

Enkele jaren geleden is de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) met een aantal convenantpartijen, waaronder InEen, NPCF, Nictiz, NHG, ZN en softwarebedrijven zoals VitalHealth Software, het programma ‘Informatie-uitwisseling Ketenzorg’ gestart. De nieuwe pilot in Friesland is een uitbreiding op de bestaande informatie-uitwisseling via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In dit project gaat het om toekomstbestendige, flexibele en veilige uitwisseling bij de uitvoering van ketenzorg (diabetes, COPD/Astma, CVRM).

Doorontwikkeling LSP
Chronisch zieke patiënten komen vaak in aanraking met meerdere zorgverleners. Deze zorgverleners zijn veelal aangesloten bij een zorggroep, een samenwerkingsverband van doorgaans zorgverleners uit de eerstelijn. Binnen de zorggroep worden de patiëntgegevens digitaal uitgewisseld tussen de verschillende zorgverleners. De bestaande informatiestandaard (OZIS Ketenzorg) is toe aan een structurele en schaalbare verbetering en de LSP-route is de beoogde toekomstbestendige opvolger. Om dit mogelijk te maken heeft een aanzienlijke doorontwikkeling plaatsgevonden van het LSP.

Veilige netwerken
Dit is een mooie volgende stap om samenwerking in zorgnetwerken veilig en flexibel te ondersteunen’, vertelt Laurens van der Tang, CEO van VitalHealth Software en lid van project Stuurgroep namens de leveranciers. ‘Het is een lange weg geweest om tot dit resultaat te komen, omdat veel partijen intensief met elkaar moesten samenwerken. Maar ik ben ervan overtuigd dat het de moeite waard is geweest, en verwacht dat hiermee een solide basis is gelegd voor de ondersteuning van allerlei vormen van samenwerking tussen zorgverleners en patiënten in zorgnetwerken.’

Beproeving
Alex Beckers, Programmamanager Ketenzorg bij VZVZ: ‘Deze eerste beproeving van de digitale uitwisseling van ketenzorginformatie in de dagelijkse praktijk is een belangrijke stap binnen het programma. Na uitgebreide voorbereidingen en testen zijn alle betrokken partijen zeer benieuwd naar de praktische ervaringen van de zorgverleners in de pilot. Hiermee hopen we snel een basis te kunnen leggen voor opschaling van deze standaard binnen zorggroepen,’

Ketenzorg
De nieuw ontwikkelde standaard voor gegevensuitwisseling in de ketenzorg heeft naast de verbeterde flexibiliteit een aantal andere belangrijke voordelen. Zo is het beveiligde netwerk gebaseerd op gestandaardiseerde HL7-berichten. De medische gegevens blijven daarbij in het systeem van de behandelend zorgverlener en zijn alleen toegankelijk voor andere zorgverleners, mits deze een behandelrelatie hebben met de patiënt. Hiervoor is de uitdrukkelijke toestemming van de patiënt nodig. Die toestemming wordt gevraagd en verwerkt door de huisarts. Vanaf begin juli kan de patiënt via www.vzvz.nl de uitwisseling van zijn ketenzorggegevens via het Landelijk Schakelpunt volgen.

Dossier epd
Het elektronisch patiëntendossier staat vol waardevolle informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Ook worden er steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruik maken van deze informatie. Nauwverwant aan het epd is het ZIS ofwel ziekenhuisinformatiesysteem. Het ZIS draait om de organisatorische, financiële of logistieke aspecten van de praktijk, de behandelingen en het beheer van de patiënten(stroom).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.