Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LUMC en Diaconessenhuis concentreren verloskunde

De raden van bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Diaconessenhuis Leiden hebben vorige week het voornemen bekendgemaakt een gezamenlijk Acuut Verloskundig Centrum (AVC) in te richten.
LUMC en Diaconessenhuis concentreren verloskunde

Het nieuwe AVC ontstaat door samenvoeging van de twee acute zorgcentra van beide ziekenhuizen. Het AVC wordt gebouwd binnen de muren van het LUMC, omdat daar ook de neonatale intensive care gelokaliseerd is. Nog dit jaar zal met de bouw worden gestart.

Verloskundige arts

De missie van het centrum wordt: de beste zorg voor elke zwangere in de regio, waarbij ziekte en sterfte van moeder en kind rond de geboorte wordt geminimaliseerd. Dit wordt bereikt door 24/7 acute verloskundige zorg ter beschikking te hebben: één-op-éénbegeleiding, aanwezigheid van gynaecoloog, kinderarts en anesthesist. Bovendien wordt een servicegericht zorgproces opgezet, geconcentreerd rond moeder en kind (family centered care).

Niet-spoedeisende zorg

In het centrum wordt een perinataal zorgprogramma ingericht waarbinnen de expertise van alle medewerkers (verpleegkundigen, verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen) optimaal wordt benut. Naast de acute zorg wordt aandacht besteed aan de invulling van de niet-spoedeisende zorg, zoals zwangerschapscontroles en vragen rondom kinderwens.

Acute hulpvraag

De uiteindelijke opening zal naar verwachting in 2014 plaatsvinden. Het AVC zal binnen het LUMC dicht bij het OK-centrum worden gesitueerd, zodat bij een acute hulpvraag binnen 15 minuten gestart kan worden met een interventie op de OK. De verwachting is dat er jaarlijks 3500 zwangere vrouwen in de regio Leiden volgens alle gestelde kwaliteitseisen in het nieuwe AVC geholpen kunnen worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Permanente samenwerking Noorderboog en Isala

Kingma: ‘Verloskunde MST en ZGT samen’

Diaconessenhuis bespaart op verpleegafdeling

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.