Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LVVP: ‘Zorginkoop blijft dictaat’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
[Exclusief] Dat de aanpassing van artikel 13 van de baan is, laat onverlet dat zorgverzekeraars bij de zorginkoop hun wil opleggen aan vrijgevestigde psychotherapeuten. Dat vindt Arnoud van Buuren, voorman van de LVVP.
LVVP: ‘Zorginkoop blijft dictaat’

Dat de aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet van de baan is, stemt Arnoud van Buuren, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (LVVP), tot tevredenheid.

Minister Schippers

De krampachtigheid waarmee de minister heeft vastgehouden aan deze wijziging heeft hem verbaasd. Bij de onderhandelingen over het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord is het voorstel over aanpassing van artikel 13 er op het laatste moment ingefietst. ‘De minister en de zorgverzekeraars kwamen ermee op de proppen in de laatste onderhandelingsronde.’

LVVP

De LVVP ging onder voorwaarden akkoord. Zo zou er een evenwichtige markt moeten zijn met een gelijk speelveld voor zorgaanbieders. Daarvan is echter geen sprake. De machtsbalans in de zorg is doorgeschoten ten gunste van grote zorgverzekeraars, vindt Van Buuren. Bij selectieve zorginkoop verwacht je dat verzekeraars onderhandelen over kwaliteit en prijs met zorgaanbieders. Maar bij de vrijgevestigde ggz-aanbieders gaat dat niet zo. ‘Verzekeraars leggen een dictaat op. Het is tekenen of niet tekenen voor een contract.’

Artikel 13

En als de aanpassing van artikel 13 zou zijn doorgegaan, dan hadden verzekeraars helemaal vrij spel gekregen. ‘Die wijziging had vrij baan gegeven voor willekeur. Verzekeraars hadden dan de mogelijkheid gekregen om zorgaanbieders niet te contracteren onder het mom van slechte kwaliteit. Want wie zegt dat dit echt zo is? Alsof verzekeraars alleen kunnen bepalen wat kwalitatief goede zorg is. Dat is niet zo. Daarvoor hebben ze patiënten en zorgaanbieders nodig.’

Europsyche

Het valt hem op dat de minister denkt dat alleen gecontracteerde zorg goede zorg kan zijn. ‘De minister en de verzekeraars zijn nog steeds bang voor cowboys in de zorg. Dat is ingegeven door de affaire rond Europsyche waar geld weglekte via onderaannemers. Maar dat probleem is getackeld.’ Circa twintig procent van de vrijgevestigden heeft geen contract met zorgverzekeraars. Dan is er nog een groep die met sommige verzekeraars geen contract sluit. Ze hebben daar vaak een goede reden voor.

Zorgverzekeraars

Van Buuren: ‘Sommige verzekeraars stellen onmogelijke eisen, zoals een bepaalde behandeling bij een bepaalde aandoening. Daarmee gaan ze echt te veel op de stoel van de behandelaar zitten.’ Dat verzekeraars zich zorgen maken over de kosten van de zorg, begrijpt Van Buuren wel. Ze gaan immers meer financieel risico lopen over de ggz-uitgaven, terwijl ze maar moeilijk van tevoren kunnen inschatten wat de uitgaven zullen zijn van een behandeling. ‘Als iemand een depressie heeft, dan weet je nooit of die terugkomt. Hetzelfde geldt voor angststoornissen. De ggz is lastig te vangen in voorspelbare zorgtrajecten, zoals de minister en de verzekeraars graag willen.’

Ggz

De minister ziet overheveling van de eerstelijns-ggz naar gemeenten als mogelijke oplossing. Dat zou betere organisatie in zorgketens met huisartsen mogelijk maken. De gespecialiseerde tweedelijns-ggz zou dan naar de langdurige zorg gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.