Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Maak AWBZ-instellingen verantwoordelijk voor hun investeringen’

Maak AWBZ-instellingen snel verantwoordelijk voor hun investeringsbeslissingen. Het is dan aan de overheid om een ondergrens te stellen.

Ik vind het bestraffen van te royale bouw (de stelling uit de Zorgvisie-nieuwsbrief van 14 december) een weinig effectieve oplossing. Een veel betere oplossing is om instellingen de integrale verantwoordelijkheid te geven voor hun huisvesting, zodat ze worden geprikkeld om de juiste afwegingen te maken.

Daarbij komt dat (te?) royaal bouwen uitermate verantwoord kan zijn met het oog op de wensen van de huidige en vooral toekomstige zorgvragers. Wat dat betreft, zouden we lessen moeten trekken uit het recente verleden. We zitten nu met een erfenis van te krap gebouwde verzorgingshuizen die in de jaren ‘70 in grote aantallen zijn gebouwd. Bouwkundig vaak nog in orde, maar functioneel volstrekt achterhaald. Meer en kwalitatief betere m2 kunnen de woon/leefkwaliteit verbeteren, en de flexibiliteit en alternatieve aanwendbaarheid vergroten. Het huidige bouwregime en de bekostigingswijze belemmeren dit soort afwegingen, doordat instellingen de meerkosten van een kwalitatief betere huisvesting niet kunnen doorberekenen.

Uitgaande van een overstap in 2009 naar integrale prestatiebekostiging, zou het beter zijn wanneer de overheid voor de huisvesting van zorgvragers een ondergrens bepaalt, in plaats van een bovengrens. Van belang is dat er ook binnen de AWBZ ruimte komt voor differentiatie in woonkwaliteit, en verschillen tot uitdrukking kunnen komen in de prijsvorming. Dit hoeft zeker niet te betekenen dat de (meer)kosten ten laste komen van de collectief opgebrachte premie. Daarmee wordt ruimte gegeven aan differentiatie in woonkwaliteit. Instellingen worden volledig verantwoordelijk voor de huisvesting. De toekomstige cashflow bepaalt dan in belangrijke mate of een investering al dan niet haalbaar is.

Resi Kösters

Manager kenniscentrum gezondheidszorg CenE Bankiers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.