Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maartenskliniek verder met vrije prijzen

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen mag verder met het experiment met vrije prijzen. Dit is de uitkomst van een tussentijdse beoordeling van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De orthopedische kliniek hanteert sinds 2005 voor het gehele behandeldaanbod vrije prijzen. Dit betekent dat de Maartenskliniek en de verzekeraars zelf afspraken maken over prijzen, volume, kwaliteit en investeringen.

De NZa heeft als randvoorwaarde gesteld dat het gemiddeld gewogen prijsniveau 2007 niet mag stijgen ten opzichte van 2006. Ook onderzoekt de NZa in welke mate het experiment effect heeft gehad op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid.

Uitbreiding

De NZa constateert dat de Maartenskliniek op alle criteria goed scoort. Het gemiddeld gewogen prijsniveau van 2007 is met ruim vier procent gedaald ten opzichte van 2006. Tussen de verschillende specialismen zijn grote verschillen in prijsontwikkeling te zien, maar het totale gemiddelde van de top twintig DBC’s laat, aansluitend bij het gemiddeld gewogen prijsniveau, een daling zien. De stijging van de productie is iets afgenomen ten opzichte van het voorgaande jaar, maar bedraagt nog altijd 8,5 procent. Sinds 2004 is het personeel in loondienst met bijna zeven procent toegenomen. Het aantal specialisten is met vijftien procent uitgebreid. De fysieke capaciteit, het aantal vierkante meters, is daarentegen maar met 0,7 procent toegenomen.

Omzetstijging

De omzet is vanaf 2004 flink gestegen. In 2006 was een uitschieter van bijna vijftien procent omzetstijging te zien. In 2007 stijgt de omzet naar verwachting minder snel, maar nog steeds met bij zes procent. De geringere omzetstijging is een gevolg van de minder sterke groei van de productie en daling van het prijsniveau. Het eigen vermogen is sinds 2004 verdubbeld van 12,8 miljoen naar 25,5 miljoen euro.

Efficiëntieslag

De Maartenskliniek heeft volgens de NZa een duidelijke efficiëntieslag gemaakt. Ze heeft, gemiddeld meer DBC’s kunnen produceren voor een lagere prijs. Dit maakt de SMK aantrekkelijk voor verzekeraars. Desondanks geven verzekeraars aan dat de transparantie verminderd is gedurende het experiment en dat de Maartenskliniek moeilijk te vergelijken is met andere instellingen. Bovendien staat de productie onder druk. De Maartenskliniek is bezig om de fysieke infrastructuur en de personeelscapaciteit uit te breiden, maar dit blijkt niet gemakkelijk te bewerkstelligen. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Download het NZa-rapport

Links

Experiment met vrije prijzen verlengd

Hoogervorst wil meer prijzen in ziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.