Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasstad Ziekenhuis gaat informatiesystemen outsourcen

Mario Gibbels
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat al zijn medische en niet-medische digitale data onderbrengen in de serverruimte van de Rotterdam Internet Exchange, oftewel de R-iX.

Het is de bedoeling dat hierdoor onder meer de verhuizing naar de nieuwbouw bij NS-station Lombardijen, zonder uitval van elektronische ziekenhuisinformatiesystemen zal verlopen. Op 26 november wordt een nieuwe zorgtak van de R-iX officieel geopend. “Na de verhuizing blijft de uithuizige serverruimte nodig, aangezien het gebruik van papieren patiëntendossiers straks tot het verleden behoort”, zo meldt het ziekenhuis. Het Maasstad Ziekenhuis heeft een serverruimte gehuurd van 65 vierkante meter, met een optie op meer. Het ziekenhuis is voor zover bekend de eerste zorginstelling die zijn servers extern plaatst.

Niet afhankelijk van beperkte systemen

“Door onze systemen buiten de deur van het ziekenhuis te plaatsen, kunnen we flexibiliteit en schaalbaarheid realiseren zonder afhankelijk te zijn van de beperkte mogelijkheden binnen het nieuwe ziekenhuis”, stelt het ziekenhuis.

Energiezuinig

Ook aan het milieu is gedacht. Het nieuwe kwalitatieve datacentrum is bijzonder energiezuinig. Dit komt door scheiding van warme en koude lucht en door gebruik van energiezuinige apparatuur. “De R-iX is het tweede datacentrum van Nederland dat aan de NEN7510-normen voldoet, maar dat tevens zo energiezuinig is. Dat is te danken aan een warmtewiel, dat wordt aangestuwd door de warme lucht die afkomstig is van de reusachtige servers”, meldt het ziekenhuis. “Het wiel werkt als een ventilator waardoor fors kan worden bespaard op de energie die nodig is om de servers te koelen.” (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.