Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maastricht UMC+ start met hoorapparaat voor kiezen

Mark van Dorresteijn
Het Maastricht UMC+ heeft onlangs de eerste patiënt uitgerust met de SoundBite, een hoorapparaat voor de kiezen.
Maastricht UMC+ start met hoorapparaat voor kiezen

De Amerikaanse vinding bestaat uit twee onderdelen: een op maat gemaakt beugeltje dat over de achterste kiezen van de bovenkaak wordt geklemd met daaraan een uitneembaar plaatje. Dit staat in verbinding met een klein hoorapparaatje voor in het ene oor. Hierdoor komt het geluid binnen en via de trilling door het SoundBite-plaatje en het kaakbot wordt het doorgegeven aan het andere oor.

SoundBite

‘De SoundBite is bedoeld voor patiënten die geen gewoon hoorapparaat kunnen dragen of die aan één kant doof zijn’, lichten KNO-arts Robert Stokroos en audioloog Erwin George van het Maastricht UMC+ toe. ‘In Amerika hebben inmiddels al een tweehonderdvijftig patiënten een SoundBite gekregen, en vrijwel iedereen is er enthousiast over. Voor ons reden om dit apparaatje ook in Europa uit te gaan proberen.’

Kiezen

Voorwaarde is dat patiënten beschikken over twee gezonde kiezen in de bovenkaak, anders functioneert de SoundBite niet. De patiënten in Maastricht zijn gescreend door Doke Buurman, tandarts voor bijzondere tandheelkunde, die ze geschikt heeft bevonden en de afdrukken voor de plaatjes heeft gemaakt. Tot nu toe kon deze categorie slechthorende patiënten uitsluitend operatief worden geholpen met een in het bot verankerd hoortoestel (een BCD, Bone Conduction Device). Jaarlijks wordt deze ingreep in Maastricht bij een vijftigtal patiënten uitgevoerd. De SoundBite vormt nu een mogelijk alternatief voor mensen die om wat voor reden dan ook hier niet voor in aanmerking kunnen of willen komen.

Anderhalf uur

‘In ongeveer anderhalf uur hebben we de SoundBite aangebracht, de software ingeregeld en ingesteld en de patiënt geleerd hoe er mee om te gaan. Want hij of zij bepaalt zelf wanneer de SoundBite uitgaat om op te laden’, aldus Stokroos en George. ‘Het is echt een nieuwe optie voor deze categorie mensen die we niet kunnen of willen opereren.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: SoundBite )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.