Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasziekenhuis start Thuismeetapp chronisch hartfalen

Sarah Berends
Maasziekenhuis Pantein is gestart met telemonitoring van hartfalen met behulp van de ThuismeetApp, die is geïnstalleerd op de iPad. Het is een proef van drie maanden. In deze periode wordt de app uitgeprobeerd met een geselecteerde groep van twintig cliënten met chronisch hartfalen. Wanneer de proef succesvol blijkt, kunnen alle patiënten met hartfalen gebruikmaken van de app.
Maasziekenhuis start Thuismeetapp chronisch hartfalen

Telemonitoring betekent letterlijk het op afstand volgen en begeleiden van patiënten. Door te monitoren op afstand kan de patiënt thuis samen met de arts of hartfalenverpleegkundige in het ziekenhuis zijn gezondheid in de gaten houden. Indien nodig wordt de patiënt bezocht door een gespecialiseerde hartfalenverpleegkundige van de Thuiszorg.

Controle

Dagelijkse controle via de app geeft de patiënt een gevoel van veiligheid. Hij kan zelf zijn meetgegevens inzien en informatie opzoeken. Klachten worden direct gesignaleerd, waardoor opname in het ziekenhuis kan worden voorkomen. Ook hoeft de patiënt minder vaak naar de polikliniek te komen.

Hartfalen

De patiënt krijgt een iPad in bruikleen, waarop de app staat. De ThuismeetApp leidt de patiënt stapsgewijs langs de benodigde metingen: gewicht, polsslag en bloeddruk. Daarnaast vult de patiënt een digitale vragenlijst in op de iPad. Deze metingen worden doorgestuurd naar het Maasziekenhuis. De frequentie van de metingen wordt bepaald door de cardioloog en hartfalenverpleegkundige.

Rode vlag

De ThuismeetApp biedt patiënten en zorgverleners inzicht in het verloop van metingen en signaleert wanneer een bepaalde waarde buiten de marge valt. Als de metingen afwijkingen laten zien ten opzichte van de afgesproken waarden, ziet de hartfalenverpleegkundige bij de naam van de patiënt een rode vlag verschijnen op de iPad. Daarop neemt zij contact op met de patiënt om begeleiding en behandeling op maat te bieden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.