Column: Terug naar de bedoeling

In september was ik op studiereis in Kopenhagen en zag ik hoezeer Nederland en Denemarken op elkaar lijken. Beide landen behoren tot de top qua gezondheidszorg. Toch kunnen we wel wat leren van hen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Columnist Zorgvisie ict magazine
Jan Christiaan Huijsman. Foto: Frederike Roozen

De gemiddelde ligduur in een Deens ziekenhuis is 2,9 dagen tegenover 5 bij ons. Maar hun voorsprong qua digitale gegevensuitwisseling is pas echt groot. Dit land heeft sinds 2003 – al 15 jaar! – een landelijk gezondheidsportaal voor dossierinzage, medicatierecepten, af-spraken en e-consult, www.​sundhed.​dk. Burgers, patiënten, huisartsen, specialisten, apothekers enzovoorts delen hier medische en zorglogistieke informatie, met toestemming van de patiënt.

Destijds heeft de overheid de ict-organisatie Medcom opgezet die samen met zorginstellingen en leveranciers standaarden definieert, ontwikkelt, leveranciers certificeert, mede-implementeert en beheert. Dat werkt goed gezien het brede gebruik van digitale dossierinformatie en afspraken tussen alle spelers. Het

0
60

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.