Eindelijk verlost van de pijn

Na 23 jaar stond een patiënt 's ochtends op zonder fantoompijn. Dit is een van de opmerkelijke resultaten van een onderzoek in het UMCG naar pijnbestrijding met behulp van virtual reality.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Onderzoek in UMCG naar pijnbestrijding met virtual reality
Foto: UMCG

Bosbeheerder George Borgman verloor drie jaar geleden zijn linker onderarm als gevolg van een auto-ongeluk. Sindsdien heeft hij last van fantoompijn. ‘Een erg onaangenaam gevoel in een deel van je lichaam dat er helemaal niet meer is’, legt hij uit. ‘Eigenlijk een soort kramp, van mijn “vingertoppen” tot het amputatiepunt. En het ging niet over, wat ik ook probeerde, tot meditatie aan toe.’

Een keerpunt bleek de uitnodiging om deel te nemen aan een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek is bedoeld om een einde te maken aan fantoompijn met behulp van virtual reality (VR). Voor George

0
288

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.