Gewoon experimenteren’

Helpen bij praktische zaken, beleidsmakers ondersteunen of zelfs een-op-een met de cliënt in gesprek. Ervaringsdeskundige inzet is steeds gangbaarder in de geestelijke gezondheidszorg. Maar het leidt ook tot discussie.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Ocskay Bence/stock.adobe.com

Er was aanvankelijk wel weerstand tegen de inzet van ervaringsdeskundigen’, zegt Marc Blom, bestuurslid van Parnassia Groep. De landelijke ggz-aanbieder werkt al enkele jaren met ervaringsdeskundigen. ‘Wij wilden overstappen op een herstelgerichte visie. Daarbij horen drie kennisdomeinen: de richtlijnen die zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, de kennis die een behandelaar meeneemt vanuit zijn opleiding en ervaring, en de kennis die een patiënt inbrengt.’

Parnassia Groep werkte al met een cliëntenraad en verzamelde klachten van cliënten, maar daar hield het mee op. ‘Ervaringsdeskundigheid in georganiseerde vorm ontbrak nog, terwijl we wel alle drie de kennisdomeinen wilden inzetten. In de tijd dat

0
99

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.