Niet tegenover elkaar, maar naast elkaar

Prinsenstichting in Purmerend behaalt goede resultaten met Gentle Teaching, een methodiek om mensen met verstandelijke beperkingen uit hun isolement te halen. Vanuit de ouderenzorg en de ggz is nu ook belangstelling.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Gentle Teaching: Medewerkers gebruiken handen, stem en ogen om contact te maken en interactie te stimuleren
Gentle Teaching: Medewerkers gebruiken handen, stem en ogen om contact te maken en interactie te stimuleren Foto: Diederik van der Laan/Dutch Photo Agency

In een ontroerend filmpje is te zien hoe John McGee, de Amerikaanse grondlegger van Gentle Teaching, contact maakt met Ronald. De jongen is autistisch, verstandelijk beperkt en ernstig agressief. Hij zit op het bed waar hij vaak vastgebonden op ligt. McGee zit aan de rand ervan, kijkt hem recht in de ogen en praat tegen hem: vriendelijk, geruststellend en liefdevol. Zachtjes raakt hij hem aan, pakt voorzichtig zijn handen, nodigt de jongen uit hem aan te raken en heel langzaam voltrekt zich het wonder: op Ronalds gezicht verschijnt een lachje.

Dat was hoe Prinsenstichting in 1997 kennis maakte met

0
29

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.