TERECHT: Affectieschade

In de juridische rubriek Terecht legt Rankie teh Hoopen de mogelijke gevolgen uit van de nieuwe wettelijke regeling over affectieschade per 1 januari 2019.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
vergoeding affectieschade
Illustratie: Pluis producties

Op 1 januari 2019 treedt een wettelijke regeling in werking over de vergoeding van affectieschade. De regeling wijzigt enkele bepalingen in het Burgerlijk Wetboek en de strafwetgeving om de rechtspositie te verbeteren van naasten van iemand die ernstig letsel lijdt/heeft geleden door onrechtmatig gedrag en/of wanprestatie van een ander.

Een afgebakende kring van personen krijgt de mogelijkheid om van die ander immateriële schadevergoeding (smartengeld) te vorderen. Tot nu toe heeft alleen de gekwetste zelf een aanspraak op smartengeld. De smartengeldvordering komt straks toe aan een echtgenoot, geregistreerde partner, levensgezel-samenwonende, ouder, kind, persoon die in gezinsverband zorg van de gekwetste verkreeg

0
18

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.