Zorgvisie magazine nr. 2, 2022

  Cover Zvm02 270x370
  Coverbeeld: Paul Tolenaar

  In het coverinterview vertelt IC-hoofd Peter van der Voort over zijn vak, zijn plannen voor personeelsbehoud en steviger preventie. Verder in het maartnummer artikelen over actuele onderwerpen als de houdbaarheid van de huidige ouderenzorg, de inhaalzorg, de concentratie van de kinderhartchirurgie en de urgentie om de cure- en care-sector te verduurzamen.

  Brandsma Brabantzorg 660

  De agenda van Felicia Brandsma: Brabantzorg zet ‘samenzorggesprekken’ in

  Felicia Brandsma plant in haar werkweek veel ruimte in om de innovatieve projecten van BrabantZorg verder te verspreiden. Tussen alle afspraken door probeert ze balans te vinden tussen werk en privé.

  Operatie Orthopedie

  Patiënt wacht te lang op uitgestelde zorg door houding verzekeraar

  Veel patiënten zagen hun behandeling uitgesteld vanwege de drukte in de ziekenhuizen tijdens de coronapandemie. Waarom is die planbare zorg niet verplaatst naar het buitenland of naar een zbc? De financiering gaat voor de patiënt, zeggen critici.

  Fieke Van Casteren

  Innovatiedirecteur VIGO: ‘Cliënten wíllen digitale ondersteuning’

  Te midden van de kredietcrisis van 2008 deed internetbankieren zijn intrede. Tijdens de coronacrisis ontstond in de zorg een digitale revolutie. Fieke van Casteren van VIGO maakte beide ontwikkelingen van dichtbij mee.

  Daughter Feeding Elderly Mother With Soup.

  Verwachtingen ouderenzorg moeten worden bijgesteld

  Ouderen kunnen in de toekomst niet meer automatisch op professionele zorg rekenen. Hulp en begeleiding zal uit verschillende hoeken moeten komen.

  Terecht Cartoon

  Column: Homogenezing

  Zes partijen in de Tweede Kamer werken aan een initiatiefwetsvoorstel dat ‘homogenezing’ verbiedt. ‘Genezing’ en ‘therapie’ zijn onmiskenbaar begrippen uit het medisch lexicon, dus, zo concludeert advocaat Klaas Meersma, rijst de vraag of het zinvol is hier vanuit het gezondheidsrecht naar te kijken.

  Origami Paper Boat, Ship, Teamwork And Leadership, Business Concept,

  ‘Je kunt pas anderen leiden als je jezelf kunt leiden’

  Een goed leider word je niet vanzelf. Het vraagt een investering in tijd, goede begeleiders/opleiders en een organisatie die leiderschap stimuleert. Drie 'leiders' van verschillende leeftijden over hoe zij leiderschap ontwikkelden in de zorg.

  Teun Toebes

  De armoede van onze welvaart

  Verpleegkundige Teun Toebes woont in een verpleeghuis. Over het leven achter de gesloten deuren schrijft hij in zijn eerste column voor Zorgvisie magazine.

  Samira Ahli

  Medewerker op de eerste plek

  Het is niet vreemd als zorgorganisaties voor getalenteerde nieuwe medewerkers de rode loper uitleggen. Nu maar hopen dat ze komen, schrijft Samira Ahli in haar redactioneel commentaar in Zorgvisie magazine.

  Venlo Simulatie Training Viecuri Opdr 8561

  Training in niet-technische vaardigheden

  Ziekenhuis VieCuri heeft sinds december 2021 een simulatiecentrum. In het gebouw kunnen interdisciplinaire teams trainen op ongewone, complexe en acute zorgcasussen met levensgrote poppen die blauw kunnen aanlopen en epileptische aanvallen kunnen krijgen.

  Kinderhartchirurgie Zv

  Umc’s willen concentreren maar ook zelf behouden

  Umc's vliegen elkaar in de haren na het besluit van Hugo de Jonge om de kinderhartchirurgie te concentreren in Rotterdam en Utrecht. Wilde Erasmus-bestuurder Kuipers nog drie centra, minister Kuipers wil er twee. Hij is bereid de locatiekeuze te heroverwegen.

  Iov Zorgvisie, Peter Van Der Voort, Umc Groningen

  ‘De beste patiëntenzorg begint met de beste zorg voor je personeel’

  De meerwaarde van een IC wordt overschat, vindt Peter van der Voort, hoofd van de IC in het UMC Groningen. Hij vertelt over de mooie kanten van zijn vak, plannen voor personeelsbehoud en steviger preventie en zijn Eerste Kamerlidmaatschap.

  Afstemmen

  Wijze raad: Hoe rvt beter zicht krijgt op de kwaliteit

  Er zijn steeds meer instrumenten om de kwaliteit van zorg te meten en te duiden: registraties, keurmerken, certificaten. Toch is het voor toezichthouders nog lastig om zicht te krijgen op de kwaliteit.

  Vr Bril

  Een andere kijk op dementie

  Hoe voelt het om dementie te hebben? Met de interactieve virtual reality bril van de stichting Into D'mentia verplaatst de drager zich in het hoofd van iemand met dementie. Zorgverleners, zelfs degenen met veel ervaring, krijgen daardoor beter inzicht in wat de ziekte doet met een mens.

  Goed Werkgeverschap

  De juiste persoon op de juiste plek

  Door de coronapandemie is het ziekteverzuim van het personeel omhooggeschoten en de uitstroom toegenomen. Goed werkgeverschap zou een van de oplossingen zijn om medewerkers over te halen te blijven én om nieuwe medewerkers aan te trekken. Maar hoe doe je dat?

  Traineeship Illustratie Pluisproducties

  Aan de slag met jong talent

  Terwijl de interesse in vacatures voor teamleiders in de vvt groot is, vindt de sector amper geschikte kandidaten. Ook de traumageriatrie krijgt de vacatures niet vervuld. Daar is juist een gebrek aan sollicitanten. Door young professionals traineeships aan te bieden, hopen de sectoren meer mensen aan zich te binden.

  Vergroening van de sector

  Groen is een kwestie van doen

  Hoewel covid 'een rem vormde om verder op te schakelen' zette de verduurzaming van de zorgsector door het afgelopen jaar. Professionals en bestuurders deelden hun successen en verdere plannen op zorgvisie.nl.