Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Maljers start investeringsfonds voor zorg

Mark van Dorresteijn
Zorgondernemer Jaap Maljers start samen met partner Mark Lenssen een nieuw investeringsfonds voor de zorgsector. Maljers laat in Het Financieele Dagblad weten volop mogelijkheden te zien in de reguliere zorg.
Maljers start investeringsfonds voor zorg

In tegenstelling tot de meeste andere investeringsfondsen richt Capital Care Partners zich op de kern van de zorgsector. Maljers wil zich richten op innovatieve ondernemingen binnen de reguliere zorg. “Het gaat ons om organisaties die veel groter zijn dan de traditionele privéklinieken. Niet vijf miljoen geïnvesteerd vermogen maar dertig à veertig miljoen”, aldus Maljers in het dagblad.

‘Het goede moment’

Volgens Maljers is dit het goede moment om als investeringsfonds actief te worden in de zorg. “Er is een schreeuwende behoefte aan innovatie in de zorg.” De belangrijkste reden is dat de overheid de komende jaren krap bij kas zit, zodat het anders en doelmatiger moet in de zorg.

Kapitaal

Maljers wil van start met een kapitaal van dertig miljoen euro. Samen met zijn partner heeft hij ruim een miljoen euro in het fonds gestoken. De rest moet komen van vermogende particulieren, andere investeringsmaatschappen en institutionele beleggers. Wordt het een succes, dan kan het fonds doorgroeien naar honderd tot honderdvijftig miljoen euro.

Algemene ziekenhuizen

Er is één ‘no go area’ voor het fonds: algemene ziekenhuizen. Hij heeft veel bewondering voor zijn oude zakenpartner Loek Winter, die vorig jaar de IJsselmeerziekenhuizen heeft overgenomen, maar benijdt hem niet. “Omdat een ziekenhuis alles voor iedereen doet, is het inherent niet te managen. Er valt in een ziekenhuis nauwelijks kwaliteit of doelmatigheid te organiseren. Ziekenhuizen staan dus niet op onze lijstjes.”

Consistent beleid

Om van het investeringsfonds echt een succes te maken, zou het volgens Maljers veel helpen als de politiek de komende jaren een wat consistenter beleid zou voeren en de knoop over winstuitkering in de zorg zou doorhakken. Zonder winstuitkering zullen private investeringen in de zorg geen grote vlucht nemen. Maljers vindt het eigenlijk een achterhaalde en ook hypocriete discussie. “Er wordt met bakken winst gemaakt in de zorg. Alle toeleveranciers doen het. Door winstuitkering niet toe te staan, lokt de overheid ondernemers alleen maar uit tot gescharrel.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Holland Venture investeert in private ggz

Zorginvesteringsfonds gespekt door Philips

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

3 REACTIES

  1. Prima initiatief. Een mooi antwoord op zijn eigen boekje waarom alles anders is in de zorg. Het is toch ook niet te verkopen dat de Philipsen en de Abbots in deze wereld de zorg als een interessante groeisector zien terwijl de overheid alleen maar ach en wee roept over de kosten die uit de hand lopen. Laat hier de markt ook maar eens fijn zijn werk doen. Maak van die hele zorg een economische asset, dan wordt het werken daar ook meteen een stuk leuker.

  2. Lees alle reacties
  3. erg flauwe reactie u: zojuist gehoord van Achmea zorgverzekeraar dat ziekenhuizen weinig vlees op de botten hebben en er een enorme weerstand is bij de specialisten om veranderingen door te voeren! ter verbetering van de kwaliteit voor de client. Dus laat de zorgverzekeraar maar eens het Lean principe invoeren in de ziekenhuizen; daar kan de productiviteit verhoogd worden.
    Het wordt tijd dat we meer aandacht geven aan de Care sector, de toekomst sector: om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Denk aan de eerste zet van Ab Klink; de verpleegkundige als zelfstandig ondernemer in een verpleegkundige praktijk!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.