Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mam! Oma vindt de robot stom

Mario Gibbels
65-plussers staan open voor een sociale robot. Ouderen blijken een op een sociale leest geschoeide robot niet slechts als een stuk techniek te beschouwen, maar ook echt als een sociale entiteit. Dit blijkt uit Nederlands promotieonderzoek van Marcel Heerink (foto).
Mam! Oma vindt de robot stom

Heerink onderzocht de invloeden op de acceptatie van sociale robots door ouderen. Die kennis is van belang om technologie op de juiste wijze in te kunnen passen in de omgeving van ouderen, toch vaak een wat kritischer publiek op het gebied van technologie. Heerink wist aan te tonen dat het daarbij gaat om meer dan de acceptatie van een apparaat. Ook sociale aspecten spelen een duidelijke rol: een robot is blijkbaar niet alleen een stukje techniek, maar ook een sociaal wezen. En als zo’n robot ‘goed gezelschap’ blijkt, is dat in positieve zin van invloed op de acceptatie door ouderen.

Belangrijke rol

Robots als deze kunnen in de nabije toekomst “een belangrijke rol gaan spelen binnen intelligente omgevingen waarin ouderen langer op zichzelf blijven wonen. Daarmee is dit een ontwikkeling die bij kan dragen aan de aanpak van de vergrijzingsproblematiek die in de komende decennia steeds meer druk op de Westerse samenleving zal uitoefenen. Cruciaal daarbij is dat die robots daarbij volledig geaccepteerd worden door de gebruikers. Juist bij deze specifieke doelgroep is dit een precaire kwestie: er zijn voorbeelden van technologie die in theorie veel voor ouderen kan betekenen, maar die vervolgens niet of niet volledig geaccepteerd wordt”, aldus Heerink in zijn proefschrift.

Langer op zichzelf wonen

Het onderzoek laat zien dat veel ouderen best open staan voor een sociale robot. Vooral als

die het mogelijk maakt dat ze langer op zichzelf blijven wonen. Heerink promoveert op dit onderwerop op 3 november 2010, om 10.00 uur. Hij verdedigt dan formeel zijn proefschrift waarna hij (als het goed gaat) de graad van doctor krijgt. Hij doet dat in de aula van de Universiteit van Amsterdam (Lutherse Kerk), Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. Bij de plechtigheid zullen vele prominente onderzoekers op het gebied van de robotica (uit binnen- en buitenland) aanwezig zijn.

(ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.