Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Manifest waarschuwt christelijke politiek

MAARSSEN - De christelijke maatschappelijke organisatie GMV breekt een lans voor minder bureaucratie in de zorg. Met een manifest richt het voormalige Gereformeerde Maatschappelijke Verbond (GMV) zich in de aanloop naar de verkiezingen vooral op christelijke politici.

In de verklaring schrijft de christelijke werkgevers- en werknemersorganisatie dat het werkplezier in de zorg onder druk staat door bureaucratie, marktwerking en hoge werkdruk.

Oorzaken

Als oorzaken wijst het GMV de fusiegolf in de zorg en het nieuwe zorgstelsel aan. “Regels, protocollen en administratieve werkzaamheden nemen een steeds groter deel van de beschikbare tijd in beslag”, zo staat in het manifest. “Dit gaat ten koste van de kern van het werk: zorgen voor hen die dit nodig hebben. Daarom pleit het GMV ervoor niet de bedrijfskunde, maar de zorgkunde de boventoon te laten voeren in de zorgsector.

Persoonlijke aandacht

Zorgwerkers moeten weer kunnen doen waarvoor ze zijn opgeleid. De werkelijke zorgtaken worden te veel gecombineerd met taken die prima door anderen kunnen worden uitgevoerd.” Als werknemers in de zorg geen administratieve taken meer hoeven te doen, houden ze meer tijd over voor patiënten. GMV zou graag zien dat aandacht voor patiënten als zorgtaak op papier komt te staan. “Boven op de totaal beschikbare tijd voor zorghandelingen moet 15 procent extra tijd beschikbaar zijn, om persoonlijke aandacht te geven aan de patiënt”, staat in het manifest.

De oplossing

Dit zou ook het personeelstekort in de zorg kunnen oplossen, omdat werken in de zorg aantrekkelijker wordt als werknemers tijd hebben voor ‘medemenselijkheid’. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.