Mantelzorgproject in ziekenhuis zorgt voor tevreden patiënten

Met een speciaal mantelzorgprogramma in het ziekenhuis, waarin verpleegkundigen als een coach voor de mantelzorgers fungeren, zijn patiënten en mantelzorgers meer tevreden met de ziekenhuisopname. Dat blijkt uit onderzoek van verpleegkundige en klinisch epidemioloog Anne Eskes van het AMC. Zij kreeg de Anna Reynvaan Praktijkprijs voor het onderzoek.

Het vermoeden is dat als mantelzorgers al tijdens de ziekenhuisopname actief bij de zorg worden betrokken, dit leidt tot een betere voorbereiding op hun rol thuis. Dit wordt steeds belangrijker omdat patiënten sneller het ziekenhuis verlaten en meer dan voorheen aangewezen zijn op mantelzorg.

Twee groepen

Eskes en haar collega’s werkten voor het project met twee groepen van twintig patiënten die een alvleesklier- of een slokdarmoperatie hadden ondergaan. Bij de ene groep fungeerden verpleegkundigen als coaches voor de mantelzorgers. Deze patiënten waren, vergeleken met de controlegroep, na ontslag fysiek actiever. Ze deden meer ademhalingsoefeningen en poetsten meer hun tanden (vermindert

0
407

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.