Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Marcel Levi: ‘Maak nutsvoorziening van acute zorg’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De acute zorg staat aan de vooravond van grote veranderingen. Meer samenwerking en meer concentratie lijken onafwendbaar. Dat bleek bij het Zorgvisie-congres acute zorg op 28 oktober.
Levi Acute Zorg
Marcel Levi op het Zorgvisie-congres acute zorg: 'Waarom zou je in een grote stad met meerdere SEH’s ‘s nachts niet één SEH kunnen sluiten?’
Premium

SEH’s die ’s nachts heel

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Nutsvoorziening inderdaad; maar maak dan niet opnieuw de fout om deze alleen in de tweede lijn te beschouwen. Er is sprake van een acute keten die begint achter de eigen voordeur. De SEH is daarvan een onderdeel. Wellicht dat populatiebekostiging voor de acute keten een goede weg is zodat partijen in elke regio gestimuleerd worden om aan preventie en triage te doen ter ontlasting van de SEH…..

  2. Lees alle reacties
  3. Bezettingsnorm: Minimaal 20000 SEH Patienten per jaar als minimum eis voor een open SEH afdeling .Ik mis de onderbouwing van dit getal. Waar kwam hij vandan ? Waarom niet 30000 0f 40000 SEH patiënten per jaar als norm.Dan kunnen nog meer SEH ’s dicht gaan. Dit is ook wellicht één van de mogelijkheden. Uitstekend toch!
   Eerlijk gezegd mis ik de onderbouwing van de minima. De spreiding van SEH afdelingen in Nederland is verschillend per regio en zelfs per stad .Hierdoor kun je nooit een bepaalde aantal SEH bezoekers voor alle SEH afdelingen in Nederland definiëren.
   Andere punt van aandacht is dat 80% van de zorg is basiszorg en 20% is complex zorg.De kleine en perifere ziekenhuizen doen die 80% van de basiszorg soms beter dan grote ziekenhuizen als wij het hebben over behouden van voldoende ervaring, toch.
   Groter zijn betekent niet per se beter zijn. Wij roepen in Nedreland heel veel op hoelang dat het primair in eigen belang is.
   -Treant: Een medaille heeft twee kanten. waarom werd niet verteld hoe vaak het ziekenhuis in Emmen structureel een time out procedure of opname stop per dag heeft.Patiënten worden zelfs geweigerd in eerste instantie in eigen ziekenhuis om gezien te worden voordat ze naar een ander ziekenhuis eventueel kunnen verwezen worden.Hierdoor moet de ambulance vaak buiten eigen regio reizen.Dat is voor een ambulanceverpleegkundige niet leuk.
   Het sluiten van beide SEH’s in Hoogeveen en Stadskanaal heeft logisch geleid tot toename van aantal SEH bezoekers in Emmen (hoofd locatie) die geen echte uitbereiding van eigen capaciteit vooraf heeft geregeld. Een emmer van 5L inhoud loopt snel over wanneer eigen capaciteit overschrijd. Ik vroeg me af , wie nu het belang van de patient behartigd in dit land: de (para)medici, (locale ) politici, patientenfederatie, IGZ, … zeg het eens. Er is gebrek aan duidelijk visie en leiderschap met verstand.
   ‘Het SEH-personeel is enthousiast, omdat ze hun vak weer goed kunnen uitoefenen’ Dit betwijfel ik in Treant want de werkelijkheid is anders.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.