Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marlies Schijven: ‘We willen e-health uitbreiden naar de eerste lijn’

Bert Bukman
Het Citrienprogramma e-health van de NFU en ZonMw presenteert op woensdag 12 december 28 nieuwe projecten. Een volgende, bredere fase van het programma is al in de maak.
Marlies Schijven

Komende woensdag 12 december vindt in Amsterdam de NFU E-health slotmanifestatie plaats. Het gaat om een programma van het Citrienfonds waarbij 28 evidence-based toepassingen van e-health werden ontwikkeld. Het Citrienfonds is een initiatief van de NFU en ZonMw. Het programma helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen

Het Citrienprogramma e-health heeft diverse projecten ondersteund. Dit leverde een groot aantal instrumenten op die bijdragen aan veilige zorg op afstand. Een voorbeeld is de Safe@Home app. Hiermee kunnen zwangere vrouwen met een hoog risico op complicaties thuis hun zwangerschap monitoren.

HartWacht

Een ander via het Citrienprogramma ontwikkelde toepassing is HartWacht. Hiermee worden patiënten met een aangeboren hartafwijking wekelijks gemonitord. Verder helpt de app Piekfit om mensen met een verhoogd risico op diabetes bewuste voedingskeuzes te maken.

‘We zijn trots op alle 28 programma’s. Elk leveren ze op hun eigen manier met behulp van ict een bijdrage aan betere zorg.’ Dat zegt chirurg Marlies Schijven. Zij is onder meer hoogleraar Serious Gaming and Applied Mobile Healthcare in het Amsterdam UMC, locatie AMC en leidt het programma e-health van het Citrienfonds.

Regierol patiënt

Na jaren onderzoek binnen het programma is er volgens Marlies Schijven veel kennis ontwikkeld over de regierol van de patiënt. Ook werd helderder wat je wel en niet moet doen om een interventie succesvol te implementeren in de dagelijkse praktijk van een zorginstelling.

‘E-health is geen doel op zich. We zetten het in, daar waar het past en de zorg voor de patiënt verbetert. Of het de behandelaar helpt dit te doen. Door verstandige keuzes te maken is e-health iets waar zorggebruikers en zorgverleners nu en in de toekomst veel profijt van kunnen hebben”

Vervolg Citrienprogramma

Inmiddels is er een vervolg op het Citrienprogramma e-health in ontwikkeling waarbij implementatie en opschaling centraal staan. Marlies Schijven: ‘Dat trekken we dus breder dan de eerste fase, waarin we aantoonbaar werkende projecten ontwikkelden. Het ligt het meest voor de hand om zo’n project binnen de muren van één ziekenhuis te ontwikkelen, want daar kun je de meest gunstige omstandigheden voor een zorgvuldige bewijsvoering scheppen.

‘Als het om implementatie en opschaling gaat, is je focus breder. Dan gaat het niet meer om één umc, maar om samenwerkende ziekenhuizen, die niet per se een academisch ziekenhuis hoeven te zijn. En ook willen we er huisartsen en andere zorgverleners in de eerste lijn bij betrekken. Het nieuwe programma moet nog worden goedgekeurd door ZonMw. Maar het is een doordacht programma ik heb er vertrouwen in dat het positief zal worden beoordeeld.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.