Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maxima Medisch Centrum en Elkerliek gaan digitale medicatievoorschriften verzenden

Bert Bukman
Ziekenhuizen in de regio Zuidoost-Brabant beginnen op 15 januari 2018 met het digitaal verzenden van medicatievoorschriften. Hiermee is de regio de eerste van Nederland die medicatievoorschriften van de tweede lijn naar de eerste lijn verstuurt via het Landelijk Schakelpunt (LSP).
RZCC
Vertegenwoordigers van RZCC, ziekenhuizen en apothekers na het ondertekenen van de afspraken

Het digitaal verzenden van medicatievoorschriften past in het regionale programma rondom medicatieveiligheid. Het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) is een van de initiatiefnemers van dit programma.

De digitale voorschriften komen automatisch in het digitale systeem van de apotheker terecht. De kans op fouten is hierdoor kleiner dan bij voorschriften op papier. Daarnaast is de wachttijd voor patiënten korter, omdat de recepten worden klaargemaakt voordat de patiënt aan de balie verschijnt. Dit biedt de apotheek ook de mogelijkheid om de werkzaamheden beter te spreiden.

Alle apotheken

In de regio Zuidoost-Brabant is gekozen voor het LSP als infrastructuur voor het verzenden van de voorschriften. 75 procent van de ziekenhuizen en 100 procent van de apotheken is aangesloten bij het LSP. Het digitaal verzenden van de medicatievoorschriften via het LSP ligt daarmee voor de hand, aldus de initiatiefnemers. Dit zijn naast het RZCC het Maxima Medisch Centrum, het Elkerliek ziekenhuis, en de apothekerskringen Zuidoost Brabant en Peelland.

Om het digitale recept tot een succes te maken, is het belangrijk dat alle apotheken in de regio een digitaal voorschrift kunnen ontvangen via het LSP, aldus Roanda Fokkens van het RZCC. ‘Dit betekent dat het voor de voorschrijvers voordeel moet opleveren om digitaal te verzenden. Aan de andere kant moeten zoveel mogelijk recepten vanuit de ziekenhuizen digitaal worden verstuurd, zodat het voor de apotheken voor de hand ligt is om de benodigde systeemkoppeling aan te schaffen.’

Fokkens zegt verheugd te zijn dat de afspraken zijn ondertekend door alle betrokken partijen. ‘Dat schept vertrouwen en zorgt ervoor dat we samen vol enthousiasme aan de slag kunnen gaan in januari.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.