Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Maximumsalaris specialisten wordt 285.000 euro’

Mark van Dorresteijn
Als het aan demissionair minister Klink van VWS ligt, verdienen vrijgevestigde medisch specialisten volgend jaar niet meer dan 285.000 euro. Dat meldt de Volkskrant vandaag.
‘Maximumsalaris specialisten wordt 285.000 euro’

Klink wil fors snijden in het budget van medisch specialisten: van 2,7 miljard euro in 2009 naar 1,8 miljard in 2010. Alle declaraties van de specialisten moeten voortaan via het ziekenhuis lopen. Via een speciale verdeelsleutel krijgen ziekenhuizen een budget toegewezen om specialisten te betalen. Overschrijdingen moet het ziekenhuis zelf bekostigen.

Beloningsverschillen

Het minimumsalaris voor een specialist komt in het voorstel van Klink neer op 130.000 euro netto. Maar hij wil wel ruimte creëren voor beloningsverschillen. Daarom stelt Klink dat twintig procent van het budget dat ziekenhuizen krijgen variabel is. Op die manier kunnen betere specialisten extra worden beloond. De rest van het budget ligt vast. De verdeling van de salarissen komt te liggen bij de ziekenhuizen en specialisten zelf.

Fout in het declaratiesysteem

Klink hoopt zo de uit de hand gelopen kosten voor de medisch specialisten terug te dringen. Ze verdienden vorig jaar 700 miljoen euro meer dan de 2 miljard die was begroot. Die miljoenenoverschrijding is onder meer toe te schrijven aan een fout in het declaratiesysteem dat inging in 2008. Specialisten krijgen nu per handeling een vaste vergoeding, ook al zijn ze soms niet of nauwelijks betrokken bij de behandeling van een patiënt. Zo zijn microbiologen en anesthesisten onbedoeld tonnen meer gaan verdienen.

Zelfstandig via scherpere regels

Nederland telt ongeveer 6.700 vrijgevestigde medisch specialisten. Zij vrezen verkapt in loondienst te komen, en zo afhankelijk te worden van het ziekenhuisbestuur. Volgens Klink kunnen de specialisten zelfstandig blijven, zij het via scherpere regels.

De Orde van Medisch Specialisten wilde nog niet reageren.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Fotoreportage: Specialisten voeren actie in Den Haag

Specialisten bij elkaar voor protestacties

Banken kritisch over budgettering medisch specialisten

Orde: ‘Specialisten stellen zich kwetsbaar op’

Specialisten willen niet in loondienst

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. @ wilhelmien
  Interimmers zijn het ergst. Ik zou dat niet te vaak opschrijven. Liever een loyale specialist dan interim managers in de zorg en dus kennelijk ook bij de zorgverzekeraar. Laat die specialisten toch wat verdienen. Ze hebben er lang genoeg voor gestudeerd, en werken er hard genoeg voor….

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Annet,
  elke paramdicus heeft het goed, dat heb ik gezien tijdens mijn interim baan bij een zorgverzekeraar, er is niets mis met hun inkomen; en hard werken moet iedereen, toch? En Minister Klink maakt af wat Hoogervorst heeft ingezet, kostenreductie in de zorg door efficient en effectief te werken, en dat is mogelijk door goed ondernemerschap, of dat nu opgaat voor de kruidenier of de tandarts, je moet laten zien aan de klanten wat je doet, hoe je het doet, en wat de resultaten zijn.

 4. het klopt gewoon weg niet zoals psychiater psycholoog en fysiotherapeut en ergotherapeut die hebben het heel zwaar denk daar even goed aan jullie weten niet waar je over praat houd daar even rekening mee klink die wil gewoon weg voor zijn opvolger een wit voetje halen en dat kan niet. dat het cricis is daar hoeven wij toch niet de dupe door te worden de mindere man wordt altijd als er wat is de dupe. nu de specialisten en wie is de volgende met pakken bezuinigen.zorg is al duur zat het kan gewoon weg niet meer….

 5. alle artsen werkzaam in zorginstellingen gewoon in loondienst; in de academische ziekenhuizen is dat ook zo en loopt prima. Mocht een arts het ondernemerschap ambieren met alle risico’s die hieraan verbonden zijn als ondernemer!, dan kan dat ook prima in een ZBC of anders; ook de arts kan uitgenodigd worden tot innovatief ondernemer waarbij hij/zij alle kwaliteiten, vaardigheden en uitdaging kwijt kan. Denk aan alle andere (para) medici ( psycholoog, psychiater, fysiotherapeut, ergotherapeut, dietist, verloskundige, etc) die ook de keuze maken tussen vrij ondernemer of baan in loondienst. Het is allemaal niet zo ingewikkeld.

 6. olaf nee nee nee en nog eens nee
  ik weet of je het nog niet weet zij dragen een hele verantwoording voor de patiënt volgens wil jij klink helpen ik vindt dat niet terecht maar ja wie ben ik en ga svp je gang maar maar wat je doet dat deug niet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.