Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Maximumsalaris zorg ruim onder 2 ton

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het maximumsalaris voor topfunctionarissen in de semipublieke en publieke sector komt in 2015 niet meer boven de tweehonderd duizend euro uit. Vanaf 2017 gaat deze inkomensgrens gelden voor alle werknemers in de sector, ook in de zorg.
Maximumsalaris zorg ruim onder 2 ton
Foto: ANP/Koen Suyk

Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer van 10 juli. Hij voert hiermee een afspraak in het regeerakkoord uit.

175 duizend euro max

Op dit moment is de maximum salarisnorm 130 procent van een ministerssalaris. Inclusief pensioen en onkosten ligt dat op 228 duizend euro per jaar. De norm wordt verlaagd naar 100 procent van een ministerssalaris. Een minister verdient nu bijna 144 duizend euro. Opgehoogd met pensioen en onkosten komt dat uit rond de 175 duizend euro. Het precieze bedrag heeft Plasterk nog niet vastgesteld. Er bestaat de mogelijkheid om een uitzondering te maken, als dat noodzakelijk is, zo schrijft Plasterk. Hij zal zijn wetsvoorstel na de zomer aan een groot aantal organisaties voorleggen.

Zorg

Op dit moment is nog niet precies duidelijk welke beroepsgroepen in de zorg onder de wet gaan vallen. Veel functionarissen bij zorgverzekeraars en medisch specialisten die in maatschappen werken, vallen ver boven de norm. Of zij ook binnen de wet gaan vallen, kan de woordvoerder van minister Plasterk niet zeggen. Edith Schippers zal als minister van VWS met de organisaties in de zorg gaan praten om het voorstel uit te werken.

Besparing

De maximumsalarisnorm voor topfunctionarissen in de semipublieke en publieke sector is vastgelegd in de Wet Normering Topinkomens. De minister van Binnenlandse Zaken wil eerst zo snel mogelijk het topsalaris verlagen en daarna de wet zodanig aanpassen dat deze voor iedereen gaat gelden in plaats van alleen topfunctionarissen. Met de hele salarisherziening hoopt de regering een besparing te bereiken van 100 miljoen euro per jaar.

3 REACTIES

  1. Noodzakelijke uitzonderingen ? ? ? Sorry, wat een lulsmoes ……. na 1917 als dit flutkabinet er toch niet meer is. Benoem deze uitzonderingen eens EX-cellentie . Rutte heeft een prachtige stetsonhoed gekregen in Amerika . Hij kan nu nog meer onder zijn HOED houden dan Plasterk met zijn wel heel ruim betaalde VAAGMONOLOOG . Ook voor een goede geneticus geldt het spreekwoord : blijf bij je reageerbuizen .

  2. Lees alle reacties
  3. De besparing is lastig in te schatten. De loonmatiging van de top heeft effect op het gehele loongebouw en op termijn ook op de artsen. Dat is vervelend voor sommigen maar goed voor de moraal binnen de zorg en de solidariteit van de zorgmedewerkers met de steeds meer betalende patiënten. Deze maatregel verdient steun.

  4. Daar word je toch doodmoe en ziek van. Weer wordt ZOGENAAMD het TE HOGE salaris aangepakt, MAAR PAS IN 2017. Wij kunnen aangepakt worden van de ene dag op de andere: minder pensioen, hogere benzine prijs, hogere BTW, hogere zorgpremie, minder of geen zorgtoeslag en ga maar door.
    Die bestuurders en raden van toezicht criminelen organiseren contracten die ver over 2017 gaan en de zaak is weer geregeld. Zo is het ook gegaan toen in 2005 !!!! de eerste berichten kwamen van lagere topsalarissen en nu gaat het nog gewoon door; criminelen weten namelijk altijd een weg te vinden.
    Het is gewoon wachten tot de volgendeN weer met een bonus van 600.000 of meer vertrekken naar een andere instelling.
    Slaap maar lekker door; de patient is de dupe (maar daar zitten ze niet mee!!!)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.