Mayo leert Nederland sturen op patiëntveiligheid

Nederlandse ziekenhuizen sturen nog onvoldoende op kwaliteit en veiligheid. Het niveau waarop ze sturen op financiën en productie ligt veel hoger. Patiënten worden nog mondjesmaat betrokken bij verbetering van kwaliteit en veiligheid.
mayo logo.jpeg

Dat doen ze in de Amerikaanse Mayo Clinics al veel gestructureerder. Zo bleek althans op 8 maart tijdens het Zorgvisie Executive symposium over de Mayo Clinics.

Vaste rapportagestructuur patiëntveiligheid
Patiëntveiligheid is diep in de organisatie belegd, zo vertelt Timothy Morgenthaler, chief patient safety officer van Mayo Clinic in Rochester. Alle ziekenhuizen beschikken over een of meer patient safety officers, dit zijn altijd artsen. Verder is er een overkoepelende commissie kwaliteit en veiligheid die meldingen analyseert. In alle ziekenhuizen van de Mayo Clinics is die structuur hetzelfde. Alle informatie komt samen in een organisatiebrede ‘clinical practice committee’.

Actieve betrokkenheid patiënt
Sterke

0
115

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.