Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MC Alkmaar begeleidt studenten via video

Mark van Dorresteijn
De opleiders van de afdeling Maag-darm-leverziekten (MDL) in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) kunnen voortaan hun studenten begeleiden via een beeldscherm. Ze gaan arts-assistenten in opleiding en verpleegkundige endoscopisten doceren via videosupervisie.
MC Alkmaar begeleidt studenten via video

Hiermee is het MCA naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in Nederland dat studenten op deze manier begeleidt.

Bij een endoscopie kan de arts de binnenkant van slokdarm, maag of darmen inspecteren. In de eerste fase van de opleiding is er een-op-een begeleiding door de arts. Na verloop van tijd is de handeling voor arts-assistenten en verpleegkundig endoscopisten geen probleem meer. Alleen het herkennen en interpreteren van weefsel roept soms nog vragen op. Dankzij Endoalpha Video Management van Olympus kan de arts vanuit zijn eigen werkkamer meekijken bij het onderzoek van de arts-assistent en verpleegkundige endoscopist. De videoverbinding maakt dat hij beschikbaar is voor overleg en dat hij advies kan geven.

Waarborg kwaliteit

Het grote voordeel van videosupervisie is dat de arts meer aandacht kan besteden aan patiëntenzorg, terwijl de kwaliteit van het onderzoek toch is gewaarborgd. ‘Deze aanpak leidt echt tot een kwalitatief betere opleiding’, aldus Michael Klemt-Kropp, MDL-arts in MCA.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.