Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

MC Leeuwarden vecht hartklepbesluit aan

Mark van Dorresteijn
Door het MC Leeuwarden (MCL) geen vergunning te verlenen om percutane hartklepvervanging uit te voeren, dupeert het ministerie van VWS patiënten in Noord-Nederland. Het ziekenhuis beraadt zich op juridische stappen, laat een woordvoerder weten.
MC Leeuwarden vecht hartklepbesluit aan

Het ziekenhuis in Leeuwarden is een van de tien ziekenhuizen die van het ministerie van VWS geen vergunning kregen voor het uitvoeren van de hartklepvervanging via de liesslagader, oksel, halsader of ribben (percutaan). Het Hartcentrum van MCL moet per 1 augustus stoppen met de hartklepvervangingen via de lies als de verdeling van vergunningen ongewijzigd blijft.

‘De beste drie’

“Qua sterftecijfer behoort het hartcentrum van het MCL landelijk tot de drie beste klinieken die de hartklepvervanging via de lies uitvoeren”, aldus de woordvoerder van het ziekenhuis. “We vinden het belangrijk dat de ingreep ook in het noorden van het land wordt uitgevoerd. Het gaat veelal om kwetsbare patiënten die een klassieke openhartoperatie niet (meer) aan kunnen. Het MCL heeft bovendien in het noorden van Nederland een groot adherentiegebied van drie miljoen mensen. Ook patiënten uit de omgeving van Zwolle en Groningen worden nu in het MCL door middel van deze methode geopereerd. Dit besluit gaat ten koste van de patiënten in Noord-Nederland, dus we gaan nu kijken hoe het is aan te vechten.”

Regionale spreiding speelde geen rol

De IGZ laat weten dat regionale spreiding geen rol speelde bij de toetsing. “Het gaat hier om een electieve ingreep waarbij geen spoed vereist is. Bij dit soort ingrepen is kwaliteit belangrijker dan bereikbaarheid”, aldus een woordvoerder van de Inspectie. “Per jaar worden ongeveer zeshonderd ingrepen uitgevoerd. In samenspraak met de beroepsgroep heeft VWS besloten dat we vijf centra selecteren om voldoende ervaring met de ingreep op te bouwen.”

Tijdelijke vergunning

Vijftien hartchirurgische centra hadden een tijdelijke vergunning voor de ingreep aangevraagd, laat de IGZ-woordvoerder weten. “De IGZ heeft al deze ziekenhuizen onderzocht op kwaliteit. Vier daarvan bleken geen of minimale ervaring te hebben opgedaan. De overige elf centra werden bezocht door de IGZ. Op basis van kwaliteitskenmerken werd een rangschikking gemaakt van de centra. De vijf centra die het best voldeden aan essentiële voorwaarden voor het leveren van kwalitatief verantwoorde zorg kregen de voorlopige vergunning. Dat werden het LUMC te Leiden, het Antonius ziekenhuis te Nieuwegein, het AMC te Amsterdam, het MUMC te Maastricht en het Amphia ziekenhuis te Breda. “Deze vijf centra staken duidelijk uit boven de overige centra, de rest lag vrij dicht bij elkaar.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Vijf ziekenhuizen krijgen vergunning voor percutane hartklepvervanging

Overlevenden kinderkanker vaak hartafwijking

Zeeuwse ziekenhuizen vechten om hartdotters

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. In het artikel staat dat ‘we’ besloten vijf centra te selecteren. Dit is niet correct. De Minister van VWS heeft besloten tot het aantal van vijf centra. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft bij dit besluit geen rol gespeeld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.