Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Medicijn Pompe is effectief en moet vergoed’

Redacteur Zorg+Welzijn
Het geneesmiddel Myozyme tegen de ziekte van Pompe is effectief. Dat is te merken aan de verbeterde afstand die mensen met de ziekte van Pompe kunnen lopen, hun longfunctie, spierkracht en overleving. Dat zegt professor Ans van der Ploeg van het Erasmus MC.
'Medicijn Pompe is effectief en moet vergoed'

Dure medicijnen

De hoogleraar sprak vrijdag tijdens de hoorzitting bij het College Voor Zorgverzekeringen (CVZ) over het voornemen de dure medicijnen voor de ziekte van Pompe en Fabry in de toekomst niet meer op te nemen in de basisverzekering. Van der Ploeg vindt dat het medicijn vergoed moet blijven.

Verhaal

Tijdens de hoorzitting deden patiënten met de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry hun verhaal over hoe de medicijnen hun leven verbeteren en verlengen. Het CVZ had de hoorzitting ingelast na de grote aandacht in de media over het verdwijnen van de medicijenen uit het basispakket. Het huidige advies van het CVZ luidt dat het medicijn wel voor ‘oude’ patienten en baby’s wordt vergoed, maar niet meer voor ‘nieuwe patiënten’.

Spierziekten

Een woordvoerder van Spierziekten Nederland, die ook bij de bijeenkomst was, is hoopvol over de rest van het traject. ‘De presentaties van de betrokkenen waren indrukwekkend. De algemene trend was dat er meer onderzoek nodig is naar de effectiviteit van de medicijnen, bij voorkeur in Europees verband, omdat je dan een grotere groep patiënten hebt’, zie hij vrijdag. ‘De voorzitter van het College voor zorgverzekeringen heeft ook gezegd dat er niemand buiten de boot gaat vallen. Dat is hoopvol’, aldus de woordvoerder. (Zorgvisie – ANP)

Lees meer

xxx

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.