Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Medicijnfabrikant stopt met sponsoring reisjes

Mark van Dorresteijn
Medicijnfabrikant AstraZeneca stopt met het sponsoren van reizen van artsen naar buitenlandse congressen. Een woordvoerster van het bedrijf heeft berichtgeving van Trouw hierover bevestigd. Het bedrijf betaalde de helft van de kosten; de artsen moesten de rest zelf bijleggen.
Medicijnfabrikant stopt met sponsoring reisjes

De sponsoring van bijvoorbeeld reizen van artsen is al jaren een heet hangijzer in het maatschappelijke debat. Het wordt door velen gezien als een soort smeermiddel van de fabrikant om artsen over te halen vooral hun medicijnen voor te schrijven aan patiënten.

Volgens het Engels/Zweedse bedrijf is er in het verleden met de sponsoring niets verkeerds gebeurd. “Maar in de huidige tijd vinden we dat de waarde van onze medicijnen voor zichzelf moet spreken. We willen een mogelijke verdenking van belangenverstrengeling vermijden.”

Voor zover bekend is AstraZeneca in Nederland de eerste farmaceut die deze beslissing neemt. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Akkoord over openheid banden farmacie en artsen

IGZ wil banden artsen en farmaceuten openbaar

Artsen nog te nauw verbonden met farmaceuten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Uitstekend idee van AstraZeneca. Overigens zou het helemaal niet mogen want per arts en per medicament mag er € 50 maximaal per jaar gesponsord worden. Voor mijn vak – psychiatrie – zal het weinig uitmaken, vooral hoogleraren en ‘opinion-leaders’ profiteerden ervan (of vallen die er buiten omdat ze na een congres ‘waardevolle informatie’ kunnen verstrekken. Dus er voor in de plaats ‘wetenschappelijke of commerciele adviezen’die betaald worden. Wantrouwen blijft dus op zijn plaats!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.