Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Medicijngebruik patiënt onvoldoende bekend bij arts en apotheek

Mark van Dorresteijn
Het overzicht dat artsen en apothekers hebben van het medicijngebruik van hun patiënten klopt een op de drie keer niet met de gegevens die de patiënt heeft. Artsen blijken niet altijd op de hoogte van de medicijnen die een patiënt gebruikt. Dat meldt patiëntenorganisatie NPCF na een meldactie waar vierduizend mensen aan meededen.
Medicijngebruik patiënt onvoldoende bekend bij arts en apotheek

Uit de meldactie blijkt dat medicijngebruik te weinig onderwerp is van gesprek. Zo vraagt slechts de helft van de huisartsen bij het uitschrijven van recepten naar andere medicijnen die gebruikt worden. Van de specialisten vraagt nog niet de helft naar het recente gebruik van medicijnen.

Zelfzorgmiddelen

Vier op de tien deelnemers aan de meldactie gebruiken zelfzorgmiddelen, zoals pijnstillers, hoestdrank en hooikoortspillen. Een meerderheid van deze groep heeft aangegeven dat de huisarts en apotheker nooit naar het gebruik daarvan hebben gevraagd. Dat kan volgens de NPCF onveilige situaties opleveren. “Sommige middelen die mensen bij de drogist kopen, bijvoorbeeld bepaalde pijnstillers, kunnen van invloed zijn op de werking van medicijnen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Top-10: UMC Utrecht topmelder medicijnbijwerkingen

Gebruik eerstelijnszorg en medicijnen toegenomen

VWS lanceert nepmedicijnensite

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een bekend gegeven , dat gebruikers van medicatie niet of zo weining weten van wat zij/hij aan medicatie slikken. In mijn verpleegkundige periode ( bijna 40 jaar )heb ik meegemaakt , dat clienten kwamen met een grote Jampot met medicijnen , alles door elkaar. Op mijn vraag , “wat en hoe is het gebruit “zeiden deze clienten; s morgen 2 witte en 1 rode tablet ; s middags 1 rode en 1 gele ; en s avonds 2 witten. Dat was het gebruik in 1970/1980. Het verbaasde mij , dat het toch goed kwam.In de 21e Eeuw vraag ik mij af , hoe het nu gaat bij veel Clienten , die Internet niet kennen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.