Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medicijnregistratiebalies Radboudumc bewijzen nut

De medicatieveiligheid in het Radboudumc is toegenomen dankzij de vijf medicijnregistratiebalies die daar sinds drie jaar in gebruik zijn. De balies worden bemand door apothekersassistentes die ervoor zorgen dat specialisten direct beschikken over actuele medicatieoverzichten in het epd.
radboud.jpg

In het Radboudumc melden patiënten zich eerst bij een aanmeldzuil. Alle nieuwe patiënten worden vervolgens via de zuil doorverwezen naar de medicijnregistratiebalie. Daar lopen assistenten samen met de patiënt het medicijnoverzicht na en vullen dit waar nodig aan. Deze informatie wordt klaargezet in het lokale elektronische patiëntendossier (epd). De specialisten kunnen dit vervolgens tijdens het spreekuur direct inzien en bespreken met de patiënt. ‘Patiënten zijn al gewend geraakt aan de balie. Ze komen al spontaan langs wanneer hun medicatie gewijzigd is’, vertelt Cindy Scheers, teamleider Medicatieverificatie van het Radboudumc.

Polikliniek
Bij elk eerste polikliniekbezoek wordt een medicatieoverzicht vanuit het Landelijk Schakelpunt opgevraagd. Dit gebeurt door apothekersassistenten die werken onder mandaat van de ziekenhuisapotheker. ‘Ziekenhuisbreed zien we dat de alertheid op medicatie en de verificatie is toegenomen sinds de introductie van deze balie’, zegt Scheers.
De ontwikkeling van de medicijnregistratiebalie is stap voor stap verlopen en begonnen bij één polikliniek. Bij de Nijmeegse balies controleren de medewerkers (in totaal 20 fte) behalve voor de poliklinieken ook de medicatie voor de klinieken en spoedeisende hulp. Inmiddels wordt medicatieverificatie bij bijna 90 procent van alle klinische opnames en duizenden poliklinische patiënten uitgevoerd (in 2016 46.300 gesprekken). De volgende stap is het uitvoeren van verificatie bij elk poliklinisch bezoek van hoog-risicopatiënten en het verruimen van de openingstijden naar de avonden en weekenden.

Dossier Zis/Epd
Het elektronisch patiëntendossier staat vol waardevolle informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Ook worden er steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruik maken van deze informatie. Nauwverwant aan het epd is het ZIS ofwel ziekenhuisinformatiesysteem. Het ZIS draait om de organisatorische, financiële of logistieke aspecten van de praktijk, de behandelingen en het beheer van de patiënten(stroom).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.