Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medisch specialist is steeds vaker vrouw

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het aantal vrouwen onder medisch specialisten neemt snel toe. Het aantal patiënten in ziekenhuizen blijft dalen. Dat staat in de voorpublicatie Brancherapport algemene ziekenhuizen 2016 van de NVZ.
Medischspecialist_vrouw_Fotolia_450.jpg
Foto: Fotolia

In 2009 was een derde van de medisch specialisten vrouw, in 2014 is dit aandeel gestegen naar veertig procent. Te verwachten is dat de feminisering van het beroep de komende jaren voortzet, want in de leeftijdsgroep tot veertig jaar zijn vrouwen in de meerderheid. De nieuwe instroom bestaat voor de meerderheid uit vrouwen. In de uitstroom  vormen mannelijke specialisten juist de meerderheid. De feminisering gaat hand in hand met een toename van loondienstverband. Het aantal medisch specialisten in loondienst is in de periode 2009-2014 gestegen van 37 procent naar 42 procent.

Medisch specialist werkt langer door
Opvallend is dat medisch specialisten steeds langer doorwerken. De groep specialisten die na 65 jaar doorwerkt is in vijf jaar tijd verdubbeld van circa 500 naar ruim 1000. In die groep zijn mannen juist in de meerderheid, aldus de voorpublicatie Brancherapport algemene ziekenhuizen 2016.

Steeds minder patiënten
Verder valt in het Brancherapport op dat de daling van het aantal patiënten over de hele linie doorgaat. Het aantal eerste polikliniekbezoeken is in algemene ziekenhuizen in 2015 met 3,3 procent gedaald. Het aantal dagbehandelingen is in algemene ziekenhuizen in 2015 met 11,6 procent afgenomen. Die afname is overigens minder dan in 2014, toen het aantal dagbehandelingen met 20,8 procent daalde. Het aantal klinische opnames is in algemene ziekenhuizen in 2015 met 2,6 procent afgenomen. Het aantal verpleegdagen in algemene ziekenhuizen  is in 2015 met bijna 140.000 gedaald naar 6,15 miljoen. Deze daling van 2,2 procent is een stuk lager dan in voorgaande jaren. De gemiddelde verpleegduur, gecorrigeerd voor eendaagse opnames, is in 2015 voor het eerst niet verder afgenomen.  Bij sommige vakgroepen, zoals longziekten, cardiologie, KNO, neurologie, klinische geriatrie en verloskunde is er zelfs sprake van een toename. Bij neurologie bedraagt de toename zelfs 25 procent. Volgens het brancherapport is dit te wijten aan de afnemende capaciteit in de ouderenzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.